Senioren bezoeken coffeeshop: 'Is dat hasj? Het lijkt wel een stukje steenkool'

VIDEOAltijd al eens een coffeeshop van binnen willen zien? Het Zwijndrechtse Xpresso gooide gisteren de deuren open voor nieuwsgierigen.

Er is geen wiet- of tabaklucht te bekennen in het fris-ogende Xpresso. Aan de bar zit een gemêleerd gezelschap, aan een kop koffie. Achter de bar vertelt Tineke Ruijter, van stichting Het Dilemma, over de verschillende soorten drugs, de voor- en nadelen en de werkwijze van de coffeeshop.

Een paar voorgedraaide joints, wat blokjes hasj en zakjes wiet liggen op de bar verspreid. Nieuwsgierig worden ze bekeken en besnuffeld. ,,Dat lijkt wel steenkool. Dat stopten wij vroeger in de kachel, hoor!" zegt een oudere vrouw. ,,Dat is hasj", lacht Ruijter. ,,Wat weten jullie eigenlijk van drugs?" vraagt ze. ,,Nou, helemaal niks!"roept het gezelschap in koor.

,,Wij geven voorlichting omdat we het belangrijk vinden dat de samenleving meer te weten komt over het gebruik van hasj en wiet en over de coffeeshop", zegt Ruijter.

Volledig scherm
Bezoekers van open huis coffeeshop Xpresso: ,,Wat kost zo'n joint eigenlijk?'' © Victor van Breukelen

Vooroordelen

,,Er bestaan allerlei vooroordelen over drugs en deze coffeeshop, en er zijn ook veel vragen onder senioren, dus wij vonden het belangrijk dit samen met stichting Diverz te organiseren. Veel mensen vinden het eng. Maar dat is niet nodig", zegt Jan van Gortel van wijkplatform Walburg.

De vooroordelen? Dat het vies is in coffeeshops en dat er alleen maar verslaafden of losers komen bijvoorbeeld. ,,Een misverstand", zegt Ruijter. ,,Bezoekers van Xpresso komen uit alle lagen van de samenleving. En mensen zijn vaak verbaasd over hoe schoon en netjes het hier is".

De mensen achter de bar knikken en luisteren aandachtig. ,,Is dat een noodknop, voor als het niet goed gaat hier?" vraagt een vrouw terwijl ze wijst naar een rond apparaat op de bar. ,,Dat is een grinder. Daarmee vermaal je wiet", legt Ruijter uit. De groep aanwezigen barst in lachen uit.

De meeste bezoekers hebben zelf nog nooit drugs gebruikt. ,,Ik heb het idee dat je er waanbeelden van krijgt", zegt een man uit het publiek. ,,Dat hoeft niet per se, alleen mensen die daar gevoelig voor zijn", legt Ruijter uit. ,,Wat kost zo'n joint eigenlijk? 4,50 euro? Zo, dat is duur! Hoe vaak rook je die dingen eigenlijk?" vraagt weer iemand anders.

Vooral het deel over het medicinaal gebruik van wiet wordt interessant gevonden. ,,Ik ben hier omdat ik in de thuiszorg werk. Veel mensen die ik daar tegenkom gebruiken het tegen de pijn. Ik wilde meer te weten komen", zegt een bezoeker. Een ander: ,,Misschien heb ik het later nodig. Dan ben ik nu alvast geïnformeerd." Gaan ze nu - met al die informatie - zelf ook een jointje roken? ,,Nee hoor. Dat hoeft niet zo."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Staat u achter de onderwijsstaking?

Staat u achter de onderwijsstaking?

  • Ja, er moet meer geïnvesteerd worden in het onderwijs. (49%)
  • Nee, hun punt is duidelijk en een staking stelt ouders voor problemen. (51%)
1568 stemmen