Sinterklaashuis Dordrecht gesaboteerd

Update + videoActievoerders hebben vannacht het Sinterklaashuis in Dordrecht gesaboteerd. De sloten zijn dichtgespoten met lijm, waardoor het pand vanmorgen niet toegankelijk was. Ook werden stickers met de tekst ‘Zwarte Piet is racisme’ op het pand geplakt.

Toen de eerste medewerkers vanmorgen vroeg arriveerden moesten zij de deur openbreken om het pand binnen te komen. Daarna werden de meeste stickers verwijderd om tegen tien uur toch gewoon open te kunnen. Niet bekend is hoeveel stickers geplakt werden. ,,Er zaten er heel veel’’, zegt een medewerkster die geen precies aantal kan noemen.

Lees verder onder de foto.

Volledig scherm
Sinterklaashuis in Dordrecht gesloten door actiegroep. © AD

Ludieke actie

Volledig scherm
Sinterklaashuis in Dordrecht gesloten door actiegroep. © AD

Vooralsnog is onduidelijk wie of wat achter de actie zit. In een anonieme mail aan de redactie van deze site laten de mensen achter de actie weten dat ze hoopten dat door tijdgebrek geen tijd zou zijn om de Pieten zwart te schminken. ,,Met deze ludieke en satirische actie willen wij duidelijk maken dat we het schandalig vinden dat er in een leuke multiculturele stad als Dordrecht nog altijd sinterklaas gevierd wordt dat helaas niet voor elk kind een leuk en toegankelijk feest is."

,,Wij hopen dat ook Dordrecht net als vele andere steden zal overwegen de stereotyperende eigenschappen van piet aan te passen’’, schrijven de actievoerders.

Drammerig

Het Sinterklaashuis aan het Steegoversloot verwelkomt iedere dag honderden schoolkinderen die daar kunnen zien waar de Sint en zijn Pieten verblijven als hij in Nederland is. De bedoeling is dat het Sinterklaashuis volgens planning om tien uur opengaat.

Erik Zindel van de VVV, die het Sinterklaashuis sinds jaar en dag organiseert in Dordrecht zegt dat maandag op sociale media iemand ‘nogal drammerig’ bezig was. ,,Hij wilde de anti-Zwarte Pietendiscussie voeren, maar ik heb die persoon direct geblokkeerd. Misschien dat dit daarvan het gevolg is.’’

Het is volgens hem voor het eerst dat het Sinterklaashuis met dit sentiment te maken krijgt. Zindel zegt zeker aangifte te gaan doen en noemt de actie 'zielig'. ,,Als je in het Sinterklaashuis kijkt, zie je dat alle kleuren van de mensheid hier komen en plezier hebben. Bijna 30.000 man per jaar. Een persoon of een klein groepje probeert dat te verstieren. Zielig gewoon.''

Hij stelt bovendien dat de zwarte piet in Dordrecht al lang was veranderd door de maatschappelijke discussie. ,,We hebben geen zwarte pieten, maar gewoon pieten. Zonder kroeshaar en rode lippen. Het is allang geen knecht of boeman meer en de pieten mogen zelf kiezen hoe ze zich schminken. We willen geen gekleurde pieten, maar er lopen wel roetveegpieten rond.''

Inmiddels heeft de politie op social media een getuigenoproep gedaan.

Volledig scherm
Sinterklaashuis in Dordrecht gesloten door actiegroep. © AD

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

  • Blijven zoals het nu is. Het is prima zo. (38%)
  • Alleen de sluitingstijden in het centrum loslaten en ondernemers zelf laten bepalen. (14%)
  • Alleen horeca buiten het uitgaanskerngebied twaalf keer per jaar de kans geven later dan 00.00 uur open te zijn. (11%)
  • Zowel sluitingstijden centrum loslaten als horeca buiten de kern meer ruimte geven. (37%)
912 stemmen