Volledig scherm
Formateur Nico de Jager: ,,Alles aangrijpen.’’ © Gemeente Sliedrecht

Sliedrecht: We voeren de druk op Chemours op

De nieuwe coalitie van Sliedrecht voert de druk op chemische fabriek Chemours op. Dat staat in het coalitieakkoord van SGP-ChristenUnie, PvdA, CDA en PRO Sliedrecht.

Eerder kreeg de nieuwe coalitie van buurgemeente Dordrecht felle kritiek, omdat in het Sliedrechtse coalitieakkoord met geen woord wordt gerept over de chemische fabriek op de Staart. Die ligt al geruime tijd onder vuur vanwege de uitstoot van chemische stoffen, zoals C8 en GenX.

Zenuwachtig

De Sliedrechtse formateur Nico de Jager zegt dat de gemeente ook de komende jaren alle mogelijke middelen wil blijven inzetten. ,,Met alles wat we in werking kunnen zetten en waardoor een bedrijf zenuwachtig zou kunnen worden, gaan we door. Dat hebben we ook de afgelopen jaren gedaan'', aldus De Jager.

,,We gebruiken alle wettelijke middelen die we hebben, we laten continu van ons horen, er is contact met de Tweede Kamer, de provincie enzovoort. En als er morgen een nieuw middel is, dan gaan we ook dáármee aan de slag. We vinden dat we continu alles moeten aangrijpen om dit onder de aandacht te houden. Sliedrecht is, op een klein stukje van Dordrecht na, het hardst getroffen.''

In het coalitieakkoord staat verder dat grote supermarkten in het dorp de mogelijkheid krijgen om op niet-zondagse christelijke feestdagen open te gaan. Die supermarkten kunnen daarvoor ontheffing aanvragen.

Voor andere winkels worden de regels niet versoepeld. Tot nu toe mochten alleen winkels op de bedrijventerreinen boven de A15 maximaal twaalf zondagen per jaar open. Ook zij mogen voortaan net als de supermarkten open met Kerstmis, Pasen, Pinksteren en Hemelvaartsdag, als die dagen tenminste niet op een zondag vallen. De Jager: ,,Ik ben heel benieuwd in hoeverre supermarkten daadwerkelijk open gaan op die dagen.''

Zondag

Eerder haakte de VVD af bij de besprekingen. Die partij wilde zondag helemaal vrijgeven voor winkels boven de A15.

Het nieuwe college wordt dinsdag geïnstalleerd. Hans Tanis (SGP-ChristenUnie) en Hanny Visser (PRO Sliedrecht) keren terug als wethouder, Ben van der Plas (PvdA) en Ton Spek (CDA) zijn twee nieuwe gezichten.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in! 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Staat u achter de onderwijsstaking?

  • Ja, er moet meer geïnvesteerd worden in het onderwijs. (49%)
  • Nee, hun punt is duidelijk en een staking stelt ouders voor problemen. (51%)
1570 stemmen