Volledig scherm
Maurits de Haan, Statenlid namens het CDA in Zuid-Holland. © CDA

Sliedrechter Maurits de Haan (CDA) opnieuw Statenlid in Zuid-Holland

Maurits de Haan (CDA) uit Sliedrecht is blij dat hij weer écht aan de slag kan als Statenlid. Hij wordt op woensdag 4 september opnieuw geïnstalleerd als lid van de Provinciale Staten van Zuid-Holland. ,,Ik heb vijf maanden als een renpaard achter de staldeuren staan trappelen.’’

De Sliedrechter had de smaak na zijn eerste periode (2015-2019) als Statenlid namelijk goed te pakken. Maar bij de Provinciale Statenverkiezingen van woensdag 20 maart 2019 viel hij net buiten de boot. Het CDA behaalde vier zetels, waardoor De Haan (nummer 5 op de lijst) zijn stoeltje niet wist te behouden.

Nu het CDA deel uitmaakt van de nieuwe coalitie komt er een plekje voor hem vrij. Fractievoorzitter Adri Bom-Lemstra gaat aan de slag als gedeputeerde en De Haan schuift, als eerstvolgende op de lijst, door naar de Statenfractie.

,,Eindelijk weer terug in het veld’’, dacht De Haan toen hij hoorde dat hij weer aan de slag mag gaan als Statenlid. ,,Je denkt in een belangrijke wedstrijd opgesteld te worden, maar je belandt op de reservebank. Ik zal er alles aan doen om er een gouden wissel van te maken.’’

Stilgezeten? 

Hoewel De Haan enkele maanden officieel niet tot de Statenfractie behoorde, draaide hij wel mee om lopende dossiers af te handelen en wat zaken voor de nieuwe periode op te starten, onder andere ook het coalitieakkoord.

Maar dat was lang niet altijd makkelijk voor hem. ,,Ondanks dat ik gewoon actief ben mee blijven draaien, merk je wel dat het momentum wat gaat achterlopen, omdat men in afwachting is van wat er gaat komen.’’

Als voorbeeld noemt hij de ontwikkeling in het openbaar vervoer in de Drechtsteden en Molenlanden. ,,Daar heb ik mij actief voor ingezet de laatste maanden en dat was lastig om dit goed op te volgen. Gelukkig mag ik dus weer vol aan de slag. Zeker voor de regio Drechtsteden en Molenlanden natuurlijk’’, aldus De Haan.

Welke regiogenoten zijn ook Statenlid in Zuid-Holland?

In totaal telt Zuid-Holland 55 Statenleden. Behalve Maurits de Haan (CDA) zitten nog vijf regiogenoten op het pluche van de provincie. Dat zijn Nico de Jager (ChristenUnie & SGP) uit Sliedrecht, Gerard van Bedevaart (ChristenUnie & SGP) uit Hendrik-Ido-Ambacht, Henk de Vree (PVV) uit Hardinxveld-Giessendam, Lies van Aelst (SP) uit Gorinchem en Anneloes van Hunnik (GroenLinks) uit Zwijndrecht.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht