Volledig scherm
De verkeerslichten op de Koninginneweg in Zwijndrecht tellen af naar groen. © Peter Koster/AD

Slimme verkeerslichten in Zwijndrecht tellen af

Elke seconde telt bij de nieuwe verkeerslichten op het drukke kruispunt Koninginneweg-Stationsweg in Zwijndrecht. In de hoop wachtende auto’s zo snel mogelijk weg te laten rijden, tellen deze lichten af bij rood licht: drie, twee, één, nu is het groen.

Het zijn de eerste stoplichten met dit systeem in de regio. Voor de meeste automobilisten komen de cijfers vooralsnog als een volslagen verrassing, blijkt in de praktijk. Ze staan nog bepaald niet klaar om gas te geven als het licht op groen springt. Dat verandert vermoedelijk echter snel. Het kruispunt ligt op één van de drukste plekken  van Zwijndrecht, waar in de spits veel vaste gebruikers over komen.

Verreweg de meeste tijdwinst moet overigens van een andere maatregel komen. Doordat auto's vanaf de Jan Steenstraat het kruispunt niet meer op kunnen rijden, hoeft het andere verkeer daar ook niet meer op te wachten. Lichten staan daardoor nog maar 70 seconden op rood in plaats van bijna twee minuten.

Het aftellen is overigens niet het enige moderne snufje in de verkeerslichten. Ze zijn er ook al op voorbereid dat ze ooit met zelfrijdende auto’s moeten communiceren.

Meer groen

De werkzaamheden aan de Koninginneweg zijn inmiddels zo goed als afgerond. Het wachten is alleen nog op de komst van groen langs de weg. Met het planten daarvan wacht de gemeente echter tot het seizoen daarvoor begint. Dat is in het najaar.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Zwijndrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht