Volledig scherm
2010-12-10 00:00:00 HAARLEM -Middelbare school (ECL) . ANP XTRA KOEN SUYK © anp

Slimmeriken voortaan
in één klas in Nieuw-Lekkerland

OnderwijsScholenstichting O2A5 gaat fulltime hoogbegaafden onderwijs aanbieden. De slimmeriken met een IQ van minimaal 130 worden samengebracht in één klas op obs De Tuimelaar in Nieuw-Lekkerland. Dat moet voorkomen dat ze in de ‘hangmatstand’ terechtkomen.

De HB-groep Molenwaard gaat maandag van start met twaalf kinderen uit de groepen 4 tot en met 8. ,,Kinderen met een IQ van 130 of meer hebben wezenlijk ander onderwijs nodig”, weet Nicolette van der Weide, directeur openbaar onderwijs van de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Alblasserwaard/Vijfheerenlanden (O2A5). ,,Vooral meer uitdaging.”

Het is voor het eerst dat een openbare school in de regio fulltime hoogbegaafden onderwijs aanbiedt. Van der Weide benadrukt dat ook kinderen van scholen die niet bij O2A5 zijn aangesloten, welkom zijn. Naast Nieuw-Lekkerland zijn er inmiddels aanmeldingen uit onder meer Alblasserdam en Papendrecht.

Verzwaard lesprogramma

Quote

Kinderen met een IQ van 130 of meer hebben wezenlijk ander onderwijs nodig

Nicolette van der Weide

De slimmerikenklas krijgt tot eind volgend schooljaar de kans zich te bewijzen. Volgens Van der Weide is het dan vooral zaak voldoende kinderen te hebben om de klas rendabel te houden. Aan deze vorm van onderwijs zijn voor de ouders geen extra kosten verbonden.

De kinderen werken één dag aan de reguliere leerstof. De vier andere dagen krijgen ze een verzwaard lesprogramma, met meer aandacht voor vakken als Engels en Rekenen. Het flinke verschil in leeftijd levert volgens Van der Weide geen probleem op. O2A5 benadrukt dat het geen doel is om de hoogbegaafden eerder rijp te maken voor de stap naar het voortgezet onderwijs.

‘Geen eliteklasje’

De HB-groep wordt zeker geen eliteklasje binnen de muren van De Tuimelaar, verzekert Van der Weide. ,,De kinderen blijven bijvoorbeeld gymmen en buitenspelen met hun leeftijdsgenoten. Die integratie is heel belangrijk. Het welzijn van het kind staat voorop.”

Eén van de twaalf leerlingen in de nieuwe klas is de 10-jarige Roos uit Nieuw-Lekkerland. ,,Best spannend voor haar, een nieuwe klas”, zegt moeder Marije Boele. Roos is één van de leerlingen van De Tuimelaar die de komende weken mag ‘proefdraaien’. Pas als ze het leuk vindt en meekan, volgt een IQ-test. Marije: ,,We hebben met haar duidelijk afgesproken dat als ze het echt niet leuk vindt, we er gewoon mee stoppen en ze terug mag naar haar eigen klas.”

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht