Volledig scherm
PREMIUM
Boerderij ’t Hoff aan de Lindtsebenedendijk in Zwijndrecht dreigt te verdwijnen. © Victor van Breukelen

Sloop van laatste boerderij in Zwijndrecht lijkt onafwendbaar

De boerderij Van ’t Hoff aan de Lindtsebenedendijk in Zwijndrecht wordt gesloopt. Ze moet het veld ruimen voor woningbouw, heeft de gemeente aan buurtbewoners gemeld. Het is de laatste boerderij in de bebouwde kom van Zwijndrecht. Een groep betrokken Zwijndrechtenaren vindt dat heel erg, maar kan waarschijnlijk niets doen.

Quote

Er moet ontstel­lend veel uit het verleden te vinden zijn, als je hier gaat graven

Maurice de Jongh

Behalve de boerderij, eigendom van de Sliedrechtse projectontwikkelaar ABB, gaat ook het gemeentelijke verenigingsgebouw (in gebruik bij twirlteam Accelerando) ernaast tegen de vlakte. ABB wil het hele gebied, waar vroeger hand- en korfbalvereniging Conventus gevestigd was, gebruiken voor de bouw van 46 eengezinswoningen, allemaal in het duurdere marktsegment. Dat is precies het soort woningen dat de gemeente graag gebouwd ziet worden.

ABB wil alleen een paar elementen van de oude boerderij terug laten komen. Zo komen in het dak van de woningen langs de Lindtsedijk de woorden ’t Hoff terug. Achter die woningen wordt de contour van de huidige schuur zichtbaar gemaakt. Binnen die contour zou een moestuin voor de bewoners ingericht kunnen worden.

De woningen worden gebouwd aan de rand van het gebied tussen de Burgemeester van het Hoffweg en de Korenbloemstraat. In het midden moeten een parkeerplaats en een groenstrook de verbeelding van een boerenerf zijn.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht