Geen idee wat je eet als je waakye, banku of ugalia bestelt? Chef-kok en eigenares Essi A-Messam van het Afrikaanse restaurant Mama Essi in Rotterdam helpt je graag verder. Hier nemen ze eten en de gasten serieus.
Volledig scherm
PREMIUM
Geen idee wat je eet als je waakye, banku of ugalia bestelt? Chef-kok en eigenares Essi A-Messam van het Afrikaanse restaurant Mama Essi in Rotterdam helpt je graag verder. Hier nemen ze eten en de gasten serieus. © Frank de Roo

Smullen bij mama van kelewele en red red

gouden pollepelDe Oost-Afrikaanse keuken, die met de enjera-pannenkoekjes, was in Rotterdam al vertegenwoordigd. Maar de Afrikaanse keuken is natuurlijk groter dan dat. Mama Essi laat je kennismaken met de keuken van Ghana en omstreken.

Score: 7,7

Voorgerecht 8,5
Hoofdgerecht 8,0
Nagerecht 7,0
Bediening 7,5
Sfeer 7,0
Prijs-kwaliteit 8,0

Jollof

Kom niet aan onze jollof! Dat is de wijze les die de bekende Britse kok Jamie Oliver onlangs leerde. Hij gaf een recept waar tot ontsteltenis van half Afrika (en ver daarbuiten) peterselie, koriander en citroen in zat. Heiligschennis, was het unanieme oordeel en een internetstorm raasde over de Britse chef. Ook zonder Jamie blijft het gerecht de gemoederen verhitten. Ghana en Nigeria zijn in een eeuwige strijd verwikkeld om wie de beste jollof maakt, ook wel de jollof wars genoemd.

Volledig scherm
© Frank de Roo

De sfeer in de zaak aan de Hillelaan, vlak bij metrostation Rijnhaven, is gemoedelijk, al mag de verlichting wel iets knusser. Er is een open keuken waarin Essi staat te koken - alles vers en zelfgemaakt. Voor de herkenning staat er weliswaar African restaurant op de gevel, maar hier eet je hoofdzakelijk Ghanees, met uitstapjes naar Ivoorkust, Kenia en zelfs Jamaica.

Waakye, banku en ugali? Waar begin je als 'Afrika-maagd'? Gelukkig hebben we een Ghanese buurman meegenomen die ons door het menu loodst. Hij vertelt smakelijk over Afrikaanse reuzenslakken, gordeldier (geen paniek, ze staan hier niet op de kaart) en Ghanese oliebollen. Als u geen Ghanese buurman heeft, zal de bediening of Essi zelf u met liefde adviseren.

Wij kiezen voor roasted goat (9,50 euro) vooraf, stukjes gegrild geitenvlees met ui en paprika. Het vlees is zacht van smaak en subtiel gekruid, met de perfecte balans tussen krokant (buitenkant) en mals (binnen). Zo lekker, waarom eten we in Nederland niet vaker geit? Geroosterde rode ui en stoplicht-paprika's fleuren de eenvoudig opgemaakte schotel op. We drinken er Mongozo bier bij, zoet bier met fruitsmaak. Die met mango is onze favoriet.

Delicatesse
Dan gaan we verder met red red (12,50 euro), gebakken vis met zwartoogbonen en plantain (bakbanaan). ,,Iedereen vindt red red lekker", raadt mijn buurman aan. De ober knikt instemmend. Het gerecht heet zo omdat de bonen en de in palmolie gebakken bakbanaan een roodachtige kleur krijgen. De vis wordt in zijn geheel gebakken (in dit geval de achterste helft van een red snapper), dus niet piepen over graten. We zijn er beide erg over te spreken. De vis is goed gemarineerd; we proeven onder andere gember, wat de huid tot een extra delicatesse maakt. De bonenstoof is romig, de plakjes bakbanaan stevig en zoet.

  1. Stiltecentrum ‘waar je je emoties kwijt kunt’ bij het Albert Schweitzer ziekenhuis
    PREMIUM

    Stiltecen­trum ‘waar je je emoties kwijt kunt’ bij het Albert Schweitzer ziekenhuis

    Bezoekers komen er niet meer in het Albert Schweitzer Ziekenhuis. Wie in gedachten toch een beetje bij een patiënt wil zijn, kan er vanaf donderdag toch heen. Dan openen de Dordtse kerken het mobiele stiltecentrum Licht Voor Dordrecht op de parkeerplaats bij het ziekenhuis. ,,Dan heb je toch een plek om heen te gaan, vlakbij het episch centrum waar het allemaal gebeurt, waar je je emoties kwijt kunt’’, vertelt coördinator Wiebe van Horssen van de kerkelijke actie Licht Voor Dordrecht.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht