Bij gebrek aan huisarts worden mensen nu te vaak met een dure ambulance naar het ziekenhuis gebracht.
Volledig scherm
Bij gebrek aan huisarts worden mensen nu te vaak met een dure ambulance naar het ziekenhuis gebracht. © Ambulancedienst

Soloteams ambulancedienst moeten huisartsen ontlasten in Zuid-Holland Zuid

Ambulancepersoneel in Zuid-Holland Zuid gaat bij wijze van proef huisartsen ontlasten. Soloteams gaan vanaf 1 april naar spoedgevallen waar de huisartsen geen tijd meer voor hebben.

Huisartsen gingen voorheen vaak zelf op spoedgevallen af, maar hebben het zo druk met ander werk, dat ze daar nauwelijks meer aan toe komen, vertelt directeur Hans Janssen van de ambulancedienst Zuid-Holland Zuid: ,,Dat komt met name doordat ouderen steeds langer thuis wonen.’’

Tegenwoordig bellen ze voor spoedgevallen daarom een ambulance. Dan belandt de patiënt op de spoedeisende hulp, wat lang niet altijd de juiste plaats is.

Rapid responders

In plaats daarvan gaan voortaan soloteams van de ambulancedienst op dergelijke meldingen af. Die teams bestonden al, maar waren vooral bedoeld om bij grote drukte toch snel ter plaatse te kunnen zijn. Deze zogeheten ‘rapid responders’, verpleegkundigen in een gewone personenauto met complete ambulance-uitrusting, bleken in de praktijk vaak niet ingezet te worden omdat niet duidelijk was wanneer dat moest gebeuren.

Zij hebben nu een extra opleiding in huisartsgeneeskunde gekregen en ook extra scholing op psychiatrisch gebied gevolgd. Ze zijn in staat om in overleg met de huisarts te bepalen hoe en waar iemand het beste geholpen kan worden. De huisarts blijft uiteindelijk wel verantwoordelijk, aldus Janssen.

De verzekeraars zijn in ieder geval blij met het initiatief, weet hij: ,,Zo’n rapid responder is veel goedkoper dan een grote ambulance met een chauffeur en een verpleegkundige.’’  

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht