Volledig scherm
De gemeente Dordrecht wil onder tussen het ziekenhuis en de Sportboulevard gaan bouwen. © Beeld: gemeente Dordrecht.

SP: Heeft stikstofbeleid invloed op Dordtse nieuwbouwprojecten?

De SP in Dordrecht wil weten wat de uitspraak van de Raad van State (RvS) over het stikstofbeleid betekent voor bouwprojecten in de stad.

De oppositiepartij heeft daarom vragen gesteld aan burgemeester en wethouders. De uitspraak van de RvS afgelopen mei kan een rem zetten op tal van ontwikkelingen in het land. De nieuwe regels schrijven namelijk voor dat de realisatie van een bouwproject niet mag leiden tot een stijging van de stikstofuitstoot en negatieve effecten op beschermde natuurgebieden.

De SP komt met de vragen, omdat Dordrecht de komende jaren tienduizend nieuwe huizen wil bouwen om de stad te laten groeien, zo heeft de Dordtse coalitie bepaald. De SP wil nu weten of die afspraken aangepast worden en wat daar dan de financiële gevolgen van zouden zijn.

Natuurgebieden

In een memo aan de gemeenteraad liet wethouder Piet Sleeking onlangs al weten dat voor vergunningverlening éérst moet vaststaan dat er geen negatieve stikstofgevolgen zijn voor natuurgebieden, zoals bijvoorbeeld de Biesbosch. Dat ligt vlak naast nieuw industrieterrein Kil IV, waar veel nieuwbouw gepland is.

De SP is er niet gerust op en wil duidelijkheid over de toekomst van het gebied: ,,Wanneer voorziet het college dat dit in kaart is gebracht en hoe moet de alternatieve invulling er voor dit gebied dan uitzien als de voorgenomen realisering niet meer mogelijk is?’’

Sleeking schreef in het memo dat kleine projecten (dakkapel, uitbouw) waarvan ook zonder berekening vaststaat dat die geen effect hebben op stikstofemissie kunnen voorlopig gewoon door kunnen gaan.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht