De grond van een Dordtse woonwijk met 800 woningen wordt onderzocht op aanwezigheid van giftige stoffen.
Volledig scherm
De grond van een Dordtse woonwijk met 800 woningen wordt onderzocht op aanwezigheid van giftige stoffen. © anp

Speurtocht naar toxisch afval in Nederlandse gifwijk

Achthonderd Dordtse gezinnen uit de Merwedepolder wonen bovenop een oude stortplaats waar Dupont mogelijk het giftige C8-afval van zijn teflonfabriek achterliet. De gemeente Dordrecht begint deze week een groot onderzoek en wil weten of het toxische goedje in die buurt in de grond en het grondwater zit. Ook op drie andere oude Dordtse stortplaatsen worden deze week monsters genomen.

Quote

We zijn op zoek naar de waarheid over C8

Hans van der Slot van het buurtcomité Merwedepolder
Informatieavond over de chemische verontreiniging in Dordrecht.
Volledig scherm
Informatieavond over de chemische verontreiniging in Dordrecht. © Milan Rinck

De bewoners die vlakbij de fabriek wonen, juichen het onderzoek toe. ,,We zijn op zoek naar de waarheid over C8'', zegt Hans van der Slot van het buurtcomité Merwedepolder. ,,Niets mag onder het tapijt geveegd worden. De stort was in het verleden wild west. Er is veel weggekieperd.''

Grondwater
Het project maakt deel uit van een landelijk onderzoek naar perfluorverbindingen in het Nederlandse grondwater. Die zijn schadelijk en zeer hardnekkig en kunnen doorsijpelen naar drinkwaterbronnen of oppervlaktewater. 

Onderzoekers van Witteveen+Bos, Adviesbureau TTE en Arcadis willen weten wat de aard en omvang is van de vervuiling. Onder andere het ministerie van Infrastructuur en Milieu en het RIVM doen mee. Dordrecht is uitgekozen voor de aftrap vanwege alle onrust rond de Dupont-fabriek en C8, aldus Arne Alphenaar van TTE Consultants.

Quote

We weten niet precies wat er ligt

Jonne van Bochove van de gemeente
Een hele wijk werd in Dordrecht gesloopt vanwege de grondverontreiniging.
Volledig scherm
Een hele wijk werd in Dordrecht gesloopt vanwege de grondverontreiniging. © anp

,,We weten dat er industrieel afval op de Dordtse stortplaatsen is gestort, maar we weten niet waar C8 ligt van Dupont en hoeveel. We weten niet precies wat er ligt'', aldus Jonne van Bochove van de gemeente. ,,Er werd nog niets geregistreerd in die jaren en het toezicht was ook minder. We hebben het over de jaren '60 tot '80.''

Bewoners van de Merwedepolder, zijn opgelucht dat er helderheid komt over de wandel van Dupont. Ze weten al sinds de jaren '80 dat ze in een gifwijk wonen op een oude vuilstort. Het was nog niet bekend of Dupont er afval stortte van zijn teflonfabriek.

De toenmalige nieuwbouwwijk, waar ongeveer 2000 Dordtenaren wonen, werd eind jaren '80 gesaneerd. Complete vaten met industrieel gif kwamen omhoog en een aantal huizen moesten worden gesloopt. De zwaar vervuilde grond is destijds afgedekt. 

Maar de bewoners mogen nog steeds niet diep graven om te voorkomen dat ze met achtergebleven chemicaliën in contact komen. Ze hebben leefregels gekregen en mogen bijvoorbeeld geen vijver in hun tuin. ,,Iedereen weet dat,'' aldus bewoner Hans van der Slot. ,,Dat is nu eenmaal de realiteit als je hier woont.''

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht