Volledig scherm
De Dordtpas.

Sport, cultuur en meer met nieuwe Dordtpas

De Dordtpas die over iets meer dan een jaar geïntroduceerd wordt, gaat 40 euro kosten. Minima en mantelzorgers kunnen de kortingkaart gratis aanvragen.

Quote

Het college verwacht jaarlijks 23.000 Dordtpas­sen te kunnen slijten

Dat staat in het raadsvoorstel over de invoering van het kortingsysteem, waarvoor 2 miljoen euro wordt vrijgemaakt. Het college van burgemeester en wethouders verwacht jaarlijks zo'n 23.000 Dordtpassen te kunnen slijten.

Musea en toeristische attracties zetten voor pashouders gratis de deuren open, theaters geven 25 procent korting, sportclubs kosten 25 euro, de pas biedt eenmaal gratis toegang tot een bioscoop of een zwembad en eenmaal tot de waterbus.

In Rotterdam is de Rotterdampas al jaren een groot succes, die kost daar 60 euro.

Minima

Volwassenen betalen vier tientjes voor de kaart die een jaar geldig is. Voor kinderen uit hetzelfde gezin moet een tientje neergeteld worden. Alleenstaanden met een inkomen lager dan 1339 euro (140 procent van het wettelijk sociaal minimum) per maand krijgen de pas gratis. Voor samenwonenden ligt die grens op 1874 euro. Hun minderjarige kinderen hoeven evenmin te betalen voor de pas. Die kinderen krijgen bovendien een nog te bepalen tegoed.

Overwogen wordt nog om over een aantal jaren, als de Dordtpas 'ingeburgerd' is, een bijdrage te vragen van 5 euro. Dat gebeurt in Rotterdam ook, omdat daar uit onderzoek is gebleken dat de pas daardoor beter gewaardeerd en gebruikt wordt.

Mantelzorgers

Ook Dordtenaren die meer dan acht uur per week en/of meer dan drie aaneengesloten dagen voor een stadsgenoot zorgen (mantelzorgers) krijgen de kaart gratis alsmede een vrij besteedbaar tegoed. Vrijwilligers kunnen de pas voor half geld kopen. Inzet is om de kaart vanaf 1 januari 2020 aan te bieden, maar het is nog niet zeker of die datum wordt gehaald.

De opzet is om de pas in ieder geval drie jaar aan te bieden, om die de gelegenheid te geven zich 'te ontwikkelen tot een aantrekkelijk en geliefd product waar partners zich graag bij aansluiten en waar alle Dordtenaren trots op zijn.' Ook niet-Dordtenaren mogen de pas aanschaffen, maar die betalen altijd het volle pond.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht