Volledig scherm
De eikenprocessierups kunnen zorgen voor irritatie aan de huid, ogen en luchtwegen, jeuk en zwellingen. Foto ter illustratie. © AS Media

Staatsbosbeheer waarschuwt voor eikenprocessierups, Alblasserbos gaat niet bestrijden

Staatsbosbeheer waarschuwt bezoekers van het Alblasserbos voor de eikenprocessierups. Het beest, waarvan de brandhaartjes onder meer irritatie aan huid, ogen en luchtwegen, jeuk en zwellingen kunnen veroorzaken, profiteert van een warm en droog voorjaar.

Staatsbosbeheer heeft de rupsen aangetroffen in alle natuurgebieden die het in de Alblasserwaard beheert. Toch is de natuurbeheerder niet van plan de eikenprocessierups te gaan bestrijden, vertelt Peije ‘t Lam, boswachter in het Alblasserbos. 

Belangrijke rupsen

,,Die rupsen zijn heel vervelend voor de mens, maar niet voor de natuur. Ze horen ook gewoon bij het ecosysteem”, legt hij uit. ,,Het Alblasserbos is in de eerste plaats een bosgebied, geen recreatiegebied. Als je ze grootschalig gaat weghalen, haal je ook voer voor de vogels weg. En van chemische bestrijding, of bijvoorbeeld wegbranden, hebben ook andere dieren en planten last.”

De eikenprocessierupsen doen zich weliswaar te goed aan eikenblad, maar die boom lijdt volgens ‘t Lam nog niet onder de flink gegroeide rupsenbevolking. Mensen en (huis)dieren kunnen dus wel flinke last krijgen, vandaar dat Staatsbosbeheer waarschuwt voor de rups en resten ervan, zoals lege nesten en vrijgekomen brandharen. 

Ook wordt geadviseerd om bij een bezoek aan een van de natuurgebieden in de Alblasserwaard hals, armen en benen goed te bedekken, en niet op de grond te gaan zitten. De nesten zitten immers niet alleen in bomen, maar kunnen ook op de grond worden gevonden.

Toch je gang gaan

Volgens ‘t Lam kan er desondanks nog prima gerecreëerd worden in het Alblasserbos. ,,Als je goed oplet kan dat zeker. Het is geen puur eikenbos, er zijn genoeg andere rondjes die je kunt lopen.”

Wie toch in contact komt met de rups of de brandhaartjes, kan beter niet gaan krabben of wrijven. Staatsbosbeheer adviseert om met plakband de haartjes van de huid te verwijderen en daarna te spoelen met lauwwarm water.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in! 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht