Volledig scherm
Schoenmaker Erdal Akbaba in winkelcentrum Sterrenburg. © Rinie Boon

Staatssecretaris beschermt kleine winkeliers in winkelcentrum Sterrenburg

Staatssecretaris Mona Keijzer van Economische Zaken en Klimaat wil kleine winkeliers zoals in het Dordtse winkelcentrum Sterrenburg via een nieuw wetsvoorstel beschermen tegen gedwongen openstelling op zondag of andere dagen.

Dat heeft Keijzer geantwoord op Kamervragen van Eppo Bruins van de ChristenUnie. Het Kamerlid is in de bres gesprongen voor kleine winkeliers die gedwongen moeten verhuizen vanwege de verbouwing en uitbreiding van het winkelcentrum.

De schoenmaker en Multivlaai zijn bang dat ze een kleinere winkel krijgen tegen een hogere huur, een contract met slechtere voorwaarden of open moeten op dagen dat ze dat niet willen, zo vertelden ze eerder in deze krant.

Redelijk aanbod

Volgens Keijzer zal het centrum na de verbouwing meer bezoekers trekken waardoor de winkeliers een hogere omzet draaien. Het is echter nog niet duidelijk of ze ook meer huur moeten betalen. Bij een gedwongen verhuizing moet eigenaar Wereldhave de winkeliers een redelijk aanbod doen, stelt ze.

De animo voor de zondagopenstelling is klein in Sterrenburg. Eerder dreigde Wereldhave weigeraars met dwangsommen als ze niet meededen. Volgens Keijzer zou de winkeliersvereniging hier in theorie toe kunnen besluiten als de meerderheid voor is. In haar nieuwe wetsvoorstel krijgen individuele winkeliers daarom instemmingsrecht, waardoor de openingstijden niet voor hun gelden.

Volledig scherm
Staatssecretaris Mona Keijzer. © Martijn Beekman

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

  • Blijven zoals het nu is. Het is prima zo. (36%)
  • Alleen de sluitingstijden in het centrum loslaten en ondernemers zelf laten bepalen. (14%)
  • Alleen horeca buiten het uitgaanskerngebied twaalf keer per jaar de kans geven later dan 00.00 uur open te zijn. (10%)
  • Zowel sluitingstijden centrum loslaten als horeca buiten de kern meer ruimte geven. (39%)
669 stemmen