Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat (D66)
Volledig scherm
Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat (D66) © ANP

Staatssecretaris grijpt niet in bij opslag GenX-afval in Dordrecht

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven grijpt niet in bij de opslag van Italiaans GenX-afval in Dordrecht. Wel prijst ze de dag dat ze het niet over het Dordtse chemiebedrijf Chemours hoeft te hebben. Dat zei ze vanmiddag tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer.

Ze sloot zich met die laatste opmerking een beetje aan bij Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren), dat zei de dag te prijzen dat Chemours niet meer in het nieuws komt ‘door de omgeving te vergiftigen'. Wassenberg had de staatssecretaris naar de Tweede Kamer laten roepen omdat hij zich grote zorgen maakt over het feit dat Chemours vijftien ton GenX-afval uit Italië terug moet halen omdat afvalverwerker Miteni na een milieuschandaal failliet ging.

Afvoerputje

Wassenberg, die steun kreeg van GroenLinks-collega Suzanne Kröger, herinnerde er aan dat het schandaal in Italië een milieuschade van 136 miljoen euro opleverde. De grondstoffen voor GenX komen naar alle waarschijnlijkheid op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen komen te staan: ,,Iedereen met een beetje chemische kennis begrijpt dat dat spul niet deugt en dat komt dan terug in het afvoerputje, in Dordrecht.”

De staatssecretaris ziet echter geen andere mogelijkheid dan Chemours een jaar de tijd te geven een oplossing te zoeken. Kan het niet naar de fabriek in het Amerikaanse Fayetteville voor hergebruik, dan kan het in Antwerpen verbrand worden. In opslag in Dordrecht ziet ze ook geen enkel probleem, juist omdat het afval ook van Chemours in Dordrecht afkomstig is. Ze erkende wel dat het om gevaarlijk afval gaat: ,,Daarom zijn we er ook scherp op, maar het gaat om een goed gedocumenteerde afvalstroom.‘’

Van Veldhoven ging niet in op de vraag of het mogelijk is het GenX-proces, dat nodig is bij de productie van teflon, te verbieden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht