Volledig scherm
Op basisschool De Regenboog wordt er gewoon lesgegeven. © Milan Rinck

‘Staking niet het juiste middel’

LerarenstakingTerwijl in Den Haag duizenden leraren staken, wordt op De Regenboog in Dordrecht gewoon les gegeven.   

,,Zijn jullie blij, gewoon, of niet blij? wil juf Sascha weten. De gele smileys met de gelaatsuitdrukkingen die bij de drie gemoedstoestanden horen, heeft de juf in haar hand. ,,Ik ben blij”, zegt Cady (5). ,,Want ik krijg nieuwe schoenen.” Deze stormachtige donderdagochtend heeft Cady begrijpelijkerwijs nog gekozen voor haar groene kaplaarsjes.

Gelukkig is de blije smiley zwaar favoriet bij de kinderen uit de onderbouwunit op de dependance van christelijke basisschool De Regenboog aan de Volkerakweg in Dordrecht. Het is één van de weinige scholen, wellicht zelfs de enige in Dordrecht en omliggende gemeenten, waar gewoon les wordt gegeven.

Terwijl tienduizenden stakende collega’s uit het hele land op weg zijn naar de manifestatie in Den Haag, schakelt juf Hélène de hulp in van de kleuters. De zandtafel in het lokaal is namelijk dringend toe aan een schone lading zand. Gelukkig laat Mohamed (5) weten dat ‘ie best sterk is’. In no time komen de kruiwagentjes tevoorschijn. Wat nou staking?

Inhalen

Quote

Staking is niet het juiste middel om iets af te dwingen. Zeker niet bij een demissio­nair kabinet.

Directeur Sandra Nederlof

,,Iedereen hier staat hartstikke achter de actie. Maar ik kan het niet opbrengen daar tussen tienduizenden mensen te gaan staan”, zegt Hélène Versteeg (62), lerares in de onderbouwunit. ,,Ik werk liever. Als je staakt blijft er werk liggen, dat moet ik dan op een ander moment weer inhalen. Ik heb al snel een mailtje gestuurd naar iedereen: Hélène doet niet mee.”

De leraren op deze locatie van De Regenboog (200 kinderen) voelden er gezamenlijk niets voor het werk neer te leggen. ,,Iedereen was vrij om te kiezen”, verzekert directeur Sandra Nederlof (30). De inwoonster van Hardinxveld-Giessendam heeft er wel een duidelijke mening over: ,,Staking is niet het juiste middel om iets af te dwingen. Zeker niet bij een demissionair kabinet, dat helemaal niets kan. Je hebt er vooral de ouders mee. Extra salaris vinden we allemaal fijn, maar daarmee gaan we de problemen niet oplossen.” In tegenstelling tot veel andere besturen besloot dat van Stichting H3O, waar De Regenboog deel van uitmaakt, stakende docenten niet door te betalen.

Helikopter

Volledig scherm
Leraren van De Tandem in Zwijndrecht houden een 'stakingslunch'. © RV

Stefan de Gruiter is deze stakingsdag ‘gastdocent’ op de dependance van De Regenboog. Hij is werkzaam op de andere locatie van de christelijke school. Daar leggen op hem na wél alle docenten het werk neer. ,,Met tienduizenden op een veld gaan staan lijkt me niet heel effectief”, vertelt de 38-jarige Dordtenaar. Ondertussen bemiddelt hij bij een akkefietje over een rode helikopter. De twee ventjes zijn al weer met andere dingen bezig als De Gruiter uitlegt waarom hij de helikopter even opzij zet. ,,Het werkend leren, samen ergens naartoe werken vind ik het mooiste aan les geven.”

De Dordtenaar zegt veel begrip te hebben voor de onvrede. Die voelt hij ook, alleen hoeft staken van hem niet. ,,Maak meer inzichtelijk waar de werkdruk uit bestaat. Leg dat uit aan ouders. Welke taken liggen er bij het schoolbestuur en welke bij de politiek? Dat soort zaken vaker en beter uitleggen: daar heb je meer aan dan een dag niet werken.”

Directeur Nederlof denkt dat de werkdruk op veel basisscholen vermindert als de werkwijze kritisch tegen het licht wordt gehouden. ,,Wat moet je als school, en wat niet? Je hoeft helemaal niet zo veel als sommige scholen nu doen. Het gaat primair om onderwijs bieden aan 4- tot 12-jarigen.”

Intensief

Dat er op deze locatie van de Regenboog dit jaar is gekozen voor een drastisch andere wijze van lesgeven - in drie (grotere) units in plaats van klassen, veel meer gericht op het individu - komt volgens de Hardinxveldse voort uit een ‘onderwijsideaal’. ,,Dat was niet vanwege de werkdruk. We zitten juist nu in een heel intensieve periode.” 

Die extra drukte deert Hélène Versteeg niet. ,,Dit is onderwijs zoals het bedoeld is. Ik ben bezig aan het slotakkoord van mijn werkzame leven maar vind lesgeven nog steeds geweldig.” Dat op de avond voor de staking heel toevallig uitlekt dat het nieuwe kabinet een half miljard euro uittrekt om de werkdruk in het basisonderwijs te verlichten, hoort de Dordtse deze ochtend pas voor het eerst. ,,Dat is natuurlijk mooi.”

Meester Stefan zou het een goede zaak vinden als de salarissen in het basisonderwijs gelijk worden getrokken met die in het middelbare onderwijs. ,,Het startsalaris is op zich prima, maar de doorgroeimogelijkheden zijn beperkt.”

Quote

Het startsala­ris is op zich prima, maar de doorgroei­mo­ge­lijk­he­den zijn beperkt.

Meester Stefan
Volledig scherm
Het Zuiderpark stroomt vol met stakende leraren. © RV

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht