Volledig scherm
De Rotterdamse metro moet naar Dordt komen. © anp

Steun voor 12 metro's per uur tussen Dordrecht en Rotterdam

Samen met de Drechtsteden strijdt de gemeente Rotterdam voor twaalf metro's per uur tussen Dordrecht en de Maasstad. Dat blijkt uit een nieuw plan van die gemeente.

In dat plan, waarin de ontwikkeling van het openbaar vervoer tot 2040 beschreven wordt, gaat Rotterdam ervan uit dat de sneltreinen tussen Dordrecht en Rotterdam gewoon blijven rijden. Dat is voor de Maasstad zo vanzelfsprekend, dat ze er op tachtig pagina's slechts drie zinnetjes aan wijdt. ,,Interregionale verbindingen dragen bij aan een goede bereikbaarheid vanuit Rotterdam naar steden als Leiden, Gouda en Dordrecht. Deze intercity's stoppen ook op Schiedam-Centrum en Rotterdam-Blaak.'' Die twee stops zijn nodig om de Erasmus Universiteit, Spijkenisse en Hoek van Holland goed bereikbaar te maken.

De nadruk ligt wat Rotterdam betreft echter op de omvorming van twee van de vier sporen tussen Leiden, Rotterdam en Dordrecht tot een metro-achtige verbinding. Als reizigers daar twaalf keer per uur in kunnen stappen, verwacht Rotterdam een serieuze groei van het aantal reizigers.

Nauw contact

Twee maanden geleden opperden de Drechtsteden hetzelfde idee. Dat is geen toeval, bevestigt een woordvoerder: Rotterdam en Drechtsteden hebben nauw contact over het openbaar vervoer. De twee zullen ook samen moeten lobbyen voor hun plannen; ze hebben er geld van het rijk voor nodig.

Niet alleen moet het bestaande spoor omgebouwd worden, zowel Rotterdam als de Drechtsteden willen nieuwe stations bouwen. Zo wil Rotterdam een station Feyenoord City bij de nieuwe Kuip, één bij het Entrepotgebouw op de Kop van Zuid, één bij de Van Nellefabriek en één in Schiedam-Kethel. Aan de Dordtse kant hebben de Drechtsteden plannen voor stations bij Zwijndrecht-west (Pijl Hogeweglaan), Maasplaza, Sterrenburg en Amstelwijk.

Het is de bedoeling dat alle nieuwe metro's automatisch rijden. Machinisten worden volgens Rotterdam overbodig.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Het is een goed idee om het busstation in Dordrecht rookvrij te maken

Het is een goed idee om het busstation in Dordrecht rookvrij te maken

  • Ja (59%)
  • Nee (41%)
907 stemmen