Volledig scherm
Barbara Muller in de Beschermde Wieg-kamer in Papendrecht. Deze vondelingenkamer is in september 2014 geopend. © Ilse van Driel

Stichting Beschermde Wieg helpt moeder kind afstaan

Voor het eerst heeft de Dordtse stichting Beschermde Wieg een moeder geholpen haar kind af te staan. Eind vorige week heeft een vrouw haar net geboren kind overgedragen aan vrijwilligers van de stichting in Groningen.

Quote

Anders had zij het kindje op straat te vondeling gelegd

Barbara Muller

De jonge moeder had in de nacht van donderdag op vrijdag de noodlijn van Beschermde Wieg gebeld. Een vrijwilliger van de stichting schakelde vervolgens een verloskundige in om de baby ter wereld te helpen.

Blij
Het kindje is vervolgens overgedragen aan het Groningse Martini Ziekenhuis. Oprichtster van de Beschermde Wieg Barbara Muller is blij dat de moeder ervoor gekozen heeft om de stichting in te schakelen. ,,Anders had zij het kindje op straat te vondeling gelegd," zegt Muller. De baby is ondergebracht bij een crisispleeggezin.

De stichting Beschermde Wieg werd in 2014 opgericht. Er zijn vondelingenkamers in Papendrecht, Groningen, Middelburg en Oudenbosch. In de loop van dit jaar wordt er een voorziening geopend in het Isala Ziekenhuis in Zwolle.

De kamer is een ruimte van ongeveer 1,5 bij 3 meter, waar de moeder naar binnen kan gaan met haar baby. De kamer is ingericht met een ledikantje, een tafeltje en een stoel. De moeder kan anoniem in gesprek gaan met een hulpverlener of ervoor kiezen de baby meteen achter te laten.

Verboden
Het te vondeling leggen van een kind is verboden in Nederland. Er staat een celstraf van ruim vier jaar op en een boete van ongeveer 20.000 euro. ,,Daarom strijden wij voor een gedeeltelijke wetswijziging. Een moeder die haar baby veilig en anoniem achterlaat mag niet langer bestraft blijven. Twaalf EU landen gingen ons daarin al voor," aldus Muller.

Volgens haar worden elk jaar twee levende en zo'n vier dode vondelingen ontdekt op straat, in vuilcontainers of in boodschappentassen.

Quote

We strijden voor een gedeelte­lij­ke wetswijzi­ging. Een moeder die haar baby veilig en anoniem achterlaat mag niet langer bestraft blijven. Twaalf EU landen gingen ons daarin al voor.

Barbara Muller
Algemeen Dagblad gebruikt je persoonsgegevens om deze reactie te kunnen plaatsen. Meer informatie vind je in ons privacy statement

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Raadsleden mogen grof taalgebruik zoals 'domme lul' gebruiken

Raadsleden mogen grof taalgebruik zoals 'domme lul' gebruiken

  • Ja, want raadsleden hebben altijd vrijheid van spreken (17%)
  • Nee, want raadsleden hebben een voorbeeldfunctie (83%)
2177 stemmen