Volledig scherm
PREMIUM
Ed en Dorris toveren een glimlach op het gezicht van de 6-jarige Leevi uit Papendrecht. © Victor van Breukelen

Stichting Tik blijft stralen ondanks mogelijk einde

KindertheaterDordtenaren Ed van Munster en Dorris Boelaart van stichting Tik treden al dertig jaar op voor zieke kinderen. Het einde is in zicht door een groot gebrek aan sponsoren.

Quote

Wij zijn misschien een kleine stichting, maar hebben net zo'n groot doel: kinderen weer even kind laten zijn

Ed van Munster

Met zijn stralend blauwe ogen kijkt Leevi van Gink (6) uit Papendrecht in het Albert Schweitzer ziekenhuis (ASz) in Dordrecht naar Japie. Het aapje klautert via een koord uit de contrabas die Dordtenaren Ed van Munster (58) en Dorris Boelaart (61) van stichting Tik bespelen. ,,Ik ben Japie, het gekke apie, en ik ga naar Leevi toe", zingt Dorris. De knuffel danst over het touw en glijdt bijna uit, de jongen lacht.

De artiesten vragen Leevi om assistentie. ,,Hocus pocus pilatus pas, ik wou dat Japie weg was", fluistert de 6-jarige vanuit zijn ziekenhuisbed. Verlegen plukt Leevi aan zijn linker Mickey Mouse-sok. Japie verdwijnt in een van de laatjes van de rode contrabas, even later tovert Dorris een plastic banaan tevoorschijn. Als Japie weer opduikt, haalt Leevi opgelucht adem.

Ook moeder Linda van Gink (32) geniet van het optreden. ,,Gisteren is Leevi hard gevallen", zegt de Papendrechtse. ,,Hij was buiten bewustzijn en flink in de war, daarom moest hij een nachtje in het ziekenhuis blijven. Dankzij stichting Tik is het bezoek minder spannend. We zien hem echt ontdooien."

Zorgen
Hoewel partners Ed en Dorris met een stralende lach optreden, is het in de hoofden van de Dordtenaren niet altijd feest. ,,We hebben al ruim dertig jaar ervaring met theater in kinderziekenhuizen, maar het toekomstbeeld is dramatisch", zegt Ed. ,,Sinds de crisis komt er steeds minder sponsorgeld binnen. Bedrijven die een gift willen doen, kiezen liever voor landelijke stichtingen als de CliniClowns en Doe een wens. Wij zijn misschien een kleine stichting, maar hebben net zo'n groot doel: kinderen weer even kind laten zijn. We treden door heel Nederland op, van Utrecht en Amsterdam tot Zwolle en Sittard. Wij doen alles met z'n tweetjes en hebben een vrijwillig bestuur."

Het artikel gaat verder onder de video.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht