Volledig scherm
Een picknicktafel belandde door de harde wind in het water in Dordrecht. © Rinie Boon

Stormschade: 120 meldingen, maar geen gewonden

Storm Ciara zorgde zondag vooral voor veel overlast in de regio. Grote incidenten bleven uit, maar de brandweer had de handen vol aan de stroom meldingen die binnenkwam.

De Veiligheidsregio Zuid-Holland Zuid kreeg tot 22.00 uur zondagavond 120 meldingen van stormschade verspreid over het hele gebied. ,,Het is gelukkig bij materiële schade gebleven.’’

Alle kazernes waren bemand tijdens de storm. De brandweer rukte vooral uit voor omgewaaide bomen en afgewaaide takken. Zo viel er aan de Kerkstraat in Zwijndrecht een boom tegen een woning. In Sliedrecht kwam er een boom op schuren aan de Tuinfluiterstraat terecht.

Bij een bedrijf aan de Edisonweg in Alblasserdam lieten gevelplaten los. De brandweer kwam ter plaatse om de rest van de platen uit voorzorg te verwijderen. Aan de Weeskinderendijk beneden in Dordrecht waaide dakbedekking eraf.

Het artikel gaat verder onder de foto. 

Volledig scherm
De bewoner van een pand aan de Aardappelmarkt heeft een losliggende plaat van zijn dak gehaald. © Fotopersburo Busink

Bezorgers van Domino’s in Dordrecht gingen op een zeker moment niet meer de straat op. Dat vond de pizzaketen onverantwoord.

Ongemak daarentegen was er heel de dag door. Zoals op de A15 ter hoogte van Hardinxveld-Giessendam. Daar stonden automobilisten enige tijd in een kilometerslange file, omdat de snelweg in beide rijrichtingen was afgesloten. Reden: een reclamebord langs de route.

De sterke wind -overdag werden er rukwinden van 80 kilometer per uur geregistreerd- had het grote reclamedoek uit elkaar gereten, waardoor delen daarvan in de omgeving terecht dreigden te komen. Rijkswaterstaat nam geen enkel risico en sloot de A15 enige tijd af tot het gevaar was geweken.

Vliegtuig

De Streefkerkse huisarts Bart Bruijn zat in een vliegtuig dat moeite had met landen bij Rotterdam Airport door de sterke wind. Pas na drie pogingen stond de kist veilig aan de grond. Volgens de arts ging het best hard tekeer: ,,We vielen steeds een eind naar beneden, dat gaf een naar gevoel. Een van mijn medepassagiers vergeleek het met een rit in een achtbaan”, vertelt hij.

Toch is de landing verder rustig verlopen, aldus Bruijn: ,,Een paar mensen werden ziek en sommigen waren gespannen. Maar de gezagvoerder en de bemanning hielden ons goed op de hoogte van wat er gebeurde. Daardoor bleef het rustig in het vliegtuig. Toen we veilig landden kreeg de piloot een zeer terecht applaus.”

Voor de KNRM in Dordrecht was het onstuimige weer juist reden het water op te gaan voor een oefening. ,,Dat houdt de redders scherp.’’

Volledig scherm
De brandweer werd opgeroepen voor stormschade aan het Achterom. © Fotopersburo Busink
Volledig scherm
Zuidwesterstorm Ciara bereikt hoogtepunt in de avonduren. © ANP

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Moet Dordrecht straatmuzikanten weer toestaan?

  • Ja, met volledige vrijheid voor de muzikanten (24%)
  • Ja, maar alleen met een vergunning op vaste plekken en vaste tijdstippen (38%)
  • Nee, weg met die herrie (30%)
  • Wel of geen muziek, het is mij om het even (8%)
683 stemmen