Volledig scherm
Voor studenten met een beperking verschilt de studietoelage per gemeente, blijkt uit onderzoek. Oneerlijk, vindt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb). © ANP

Student met beperking krijgt veel minder toeslag in Dordrecht

Studenten met een beperking krijgen in Dordrecht een studietoeslag van 87 euro. Dat is veel minder dan in omliggende steden.

Dat meldt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) op basis van eigen onderzoek. Dordrecht draagt met 87 euro structureel minder bij dan omliggende steden als Breda en Rotterdam. In Breda is de studietoelage 239 euro, in Rotterdam 186 euro.

Tot 2015 kregen studenten met een beperking nog een kwart van het minimumloon. Daarna is het beleid gewijzigd. Gemeenten betalen nu zelf de studietoeslag en bepalen ook zelf wat de hoogte daarvan is.

Oneerlijk

Quote

Een functiebe­per­king mag studenten niet belemmeren

Tariq Sewbaransingh, voorzitter Landelijke Studentenvakbond

De jongerenbonden vinden dat oneerlijk. ,,Een functiebeperking mag studenten niet belemmeren'', stelt LSVb-voorzitter Tariq Sewbaransingh. Vandaag lanceren de bonden de website www.studietoeslagen.nl. Studenten kunnen van 50 gemeenten zien hoe hoog de studietoeslag is.

Wat de bonden betreft, betalen alle gemeenten minimaal 282 euro (dat is 25 procent van het minimumloon op dit moment). Als het bedrag nu lager uitkomt, krijgen de studenten het advies in actie te komen en de gemeenteraad een protestbrief te sturen. Ze hoeven de tekst slechts te kopiëren en de eigen naam er onder te zetten.

Bovendien hebben de bonden kritiek op de aanvraagprocedure. Sewbaransingh: ,,Die is soms zo ingewikkeld dat studenten met een beperking afhaken. We roepen ze op daartegen eveneens in actie te komen.''

In samenwerking met indebuurt Dordrecht