Volledig scherm
Supermarktmanager Anne de Been (links) en wethouder Jolanda de Witte werken voortaan samen aan het gewicht van kinderen en tieners. © Richard van Hoek Fotografie

Supermarkt wijst jeugd op gezonde maaltijden in Zwijndrecht

Albert Heijn in het Zwijndrechtse winkelcentrum Walburg helpt de gemeente in haar strijd tegen overgewicht onder jongeren.

Zwijndrecht is al sinds 2013 bezig met de actie Jeugd Op Gezond Gewicht (Jogg). Liefst één op de vijf Zwijndrechtse kinderen en jongeren is immers te zwaar, weten wethouder Jolanda de Witte en Jogg-regisseur Sandra Vat, terwijl dat landelijk maar één op de zeven is. Dus zet de gemeente coaches in om de jeugd te stimuleren meer te bewegen en vervangen scholen en kinderopvang zoete drankjes door water en snoep door fruit.

Een eerste evaluatie liet onlangs zien dat het aantal te zware jonge mensen gelijk is gebleven. Vat: ,,Dat vond ik teleurstellend, maar volgens de landelijke organisatie is het juist goed want in de rest van het land is overgewicht nog altijd een groeiend probleem. Bovendien zou het vijf jaar duren voordat je echt effect kunt merken.''

Schep bovenop

Dat neemt niet weg dat er van de gemeente nog wel een flinke schep bovenop mag. Daarom zoekt ze nu ook de samenwerking met organisaties en bedrijven buiten het onderwijs en de kinderopvang.

De organisatie van de traditionele Verkerkloop, een evenement met duizenden deelnemers, deelt geen pakjes Wicky-limonade meer uit, maar flesjes water. Verwacht wordt dat ook de Rabobank mee gaat doen.

Gisteren sloot supermarkt Albert Heijn zich al aan. Het bedrijf heeft een lesprogramma voor scholen, die een ontbijt kunnen halen en daarbij van alles leren of gezonde voeding. De super sponsort ook de avondvierdaagse met fruit. Een diëtiste zal voorafgaand aan het wandelfestijn workshops in de winkel geven: hoe medailles te maken van groente en fruit.

Supermarktmanager Anne de Been hoeft de bitterballen en het snoep overigens niet uit de schappen te halen, vertelt Vat: ,,We zeggen niet dat je geen bitterballen meer mag eten. dat moet je helemaal zelf weten. We wijzen er alleen op dat de gezonde voeding ontzettend belangrijk is.''

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht