Deze politiewagen haalt 250 kilometer per uur.
Volledig scherm
Deze politiewagen haalt 250 kilometer per uur. © Tom Hessels

Supersnelle politieauto geen miskoop ondanks verlaging maximumsnelheid nooddiensten

Nieuwe politieauto’s, die 250 kilometer per uur kunnen rijden, zijn ondanks de verlaging van de maximumsnelheid geen miskoop. Gisteren sloeg de Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid nog alarm omdat nooddiensten met zwaailichten en sirenes vanaf 16 maart nog maar 140 kilometer per uur mogen rijden.

Nu is dat nog 170. De verlaging is een gevolg van de lagere limiet voor al het verkeer, die op 16 maart met 30 kilometer omlaag gaat. Nooddiensten mogen maar 40 kilometer per uur harder. De ambulancedienst vreest dat ze juist in noodgevallen, bijvoorbeeld bij hartaanvallen, te laat zal komen.

Ontheffing

,,Die regel geldt in principe ook voor ons, maar voor het geval dat hebben we een ontheffing’’, vertelt woordvoerder Leon Veldt: ,,We gaan een bankovervaller die 210 rijdt niet met 140 achterna.’’ De nog maar een jaar geleden aangeschafte Audi’s A6 kunnen daardoor gewoon ingezet worden.

Agenten moeten zelf inschatten hoe hard verantwoord is en hebben daar een speciale opleiding voor. De politie beschikt over 90 van deze auto's. Die hebben inclusief bepantsering en apparatuur bijna een ton per stuk gekost.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht