Tarief warmtenet stijgt explosief: ‘Ik gebruik nu de airco om het huis te verwarmen’
Afval- en energiebedrijf HVC heeft de tarieven voor het warmtenet in Dordrecht met 63 procent verhoogd. Bewoners zijn onaangenaam verrast, maar het bedrijf zegt niet anders te kunnen.
Huishoudens gaan dit jaar 39,49 euro betalen voor elke gigajoule warmte die ze verbruiken. Vorig jaar was dat nog 24,23 euro. Een tarief dat al enkele jaren min of meer hetzelfde was en licht daalde. Omdat elk huishouden van de overheid 265 euro compensatie krijgt op de energiebelasting, blijft de tariefstijging voor aangesloten woningen beperkt tot zo’n 11 tot 17 euro per maand, heeft HVC berekend. Huishoudens met lage inkomens krijgen van de gemeente nog eens 200 euro extra compensatie.
Toch valt de verhoging zwaar, met name bij de oudere bewoners van het appartementencomplex aan het Vogelplein. ,,Veel mensen hier hebben alleen AOW en dan is een verhoging, die kan oplopen tot 200 euro per jaar extra, heel veel geld”, zegt bewoner Ad de Zeeuw. ,,Bovendien krijg ik die 265 euro terug van Eneco voor mijn stroom en niet van HVC. Als je een warmtenet hebt denk je, gelukkig, ik ben van het gas af, maar dit is niet veel goedkoper.”
Alternatieven
Zijn overbuurman aan de Bankastraat denkt er net zo over. Volgens hem is het probleem van het warmtenet dat je niet kunt overstappen naar een andere aanbieder. ,,Ook niet als je net als wij vaak storingen hebben en dan urenlang met lauw water zit”, vertelt hij. ,,Daarom ben ik op zoek gegaan naar alternatieven, maar een warmtepomp is nog te duur. Daarom gebruik ik nu de airco om het huis te verwarmen.”
Het warmtenet in Dordrecht is inmiddels 22 kilometer lang. Er zijn 10.000 woningequivalenten op aangesloten, waarvan zo’n 6000 woningen. Daar komen er nog 30.000 in de regio bij.
Nieuwbouwwijken worden standaard op het net aangesloten. Zo ook de wijk Valkhorst in het Leerpark. Bewoonster Denise de Man – Thompson was daar van het begin af aan op tegen en wilde dat er naar alternatieven als geothermie en warmtepompen werd gekeken. Nu is de forse tariefsverhoging het gesprek van de dag in de buurtapp. ,,Dit valt niet goed in de buurt”, zegt ze. ,,Je krijgt dit in je mik geworpen en je bent eraan gebonden. In december hebben we bijvoorbeeld vier keer geklaagd over een storing en geen reactie gehad, maar je hebt geen keus. Je staat machteloos.”
Alle warmtebedrijven in Nederland hebben hun tarieven moeten verhogen. Wij hebben er alles aan gedaan om die prijsstijging zo beperkt mogelijk te houden
De bewoners hopen dat de gemeente als aandeelhouder van HVC iets aan de tariefstijging kan doen. De VVD trok daarover begin dit jaar al aan de bel toen het de prijsverhoging zag aankomen.
Volgens HVC is de tariefstijging beperkt gebleven en blijft de prijs per gigajoule ver onder het maximum van 53,95 euro, die de ACM heeft bepaald. HVC moet zijn prijzen wel verhogen, want als de gasprijs stijgt krijgt het minder SDE-subsidie voor zijn warmteproductie in de afvalovens aan de Baanhoekweg. Het bedrijf verdient er dus niets aan.
,,Alle warmtebedrijven in Nederland hebben hun tarieven moeten verhogen. Wij hebben er alles aan gedaan om die prijsstijging zo beperkt mogelijk te houden”, zegt manager warmtelevering Robert Crabbendam van HVC. Verder zijn volgens hem de kosten van het leidingnet gestegen van 1 naar 2 miljoen euro per kilometer en moet ook HVC soms gas bijstoken via ketels in containers.
Behalve woningen zijn in Dordrecht ook grote gebouwen zoals Kunstmin of het Albert Schweitzerziekenhuis op het warmtenet aangesloten. Krijgen die ook een forse tariefstijging? Nog niet, want die hebben langdurige contracten waarbij de prijs is vastgelegd, laten hun woordvoerders weten.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUMVAN DE STRAAT
Jesse probeert zoveel mogelijk lessen bij te wonen: ‘Zo kan ik het studentenleven weer oppakken’
Fotograaf Maartje Brockbernd loopt wekelijks iemand tegen het lijf. Deze keer kwam ze student Jesse van der Weijde (19) tegen op de Prins Clausbrug in Dordrecht. -
PREMIUM
Hoe gevaarlijk is het om je batterijen niet op tijd weg te gooien?
Het komt steeds vaker voor: een brand die ontstaat door een batterij. Gooi je een boormachine of een ander elektrisch apparaat weg bij het restafval, dan kan die zomaar vlam vatten. -
Ook 78 jaar later worden de Merwedegijzelaars herdacht op de plek waar zij werden afgevoerd
In Hardinxveld-Giessendam zijn maandagmiddag door leerlingen uit klas 3HE van het Calvijn de Merwedegijzelaars herdacht. Dit deden zij bij de voormalige School met de Bijbel, waar 78 jaar geleden, op 16 mei 1944, honderden jonge mannen tussen de 18 en 25 jaar werden samengebracht. -
PREMIUM
Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan leven lang gevolgen hebben voor je kind
Laag geboortegewicht, hersen- of gezichtsafwijkingen, concentratieproblemen. Alcohol drinken tijdens de zwangerschap kan een leven lang gevolgen hebben voor je kind. En dat moet nóg bekender worden, vindt het Trimbos-instituut. Daarbij is ook een rol weggelegd voor de man. -
Voor werk verhuizen naar Curaçao of Aruba: ‘Onthoud dat het er op een eiland anders aan toe gaat’
Na je werkdag op het strand liggen met een cocktail in je hand. Het lijkt een droom, maar op bijvoorbeeld Bonaire, Curaçao en Sint Maarten kan het gewoon. Ook Nederlanders kunnen hier werken. Docent Daniël van der Bilt en accountmanager Kim Lameris van detacheringsbureau TMI leggen uit wat je van tevoren moet regelen.
-
PREMIUM
Meestal weet ik die ‘ouwehoerpraatjes’ in de binnenstad te vermijden
Ik ben over het algemeen geen bozig mens hoor, maar ik heb wel eens van die momenten dat ik denk: hé, wat hoor ik nou knarsen? Wacht even… zijn dat niet m’n eigen tanden? -
PREMIUM
Hollandse Vierdaagse Alblasserwaard is terug: ‘Blij dat we na twee jaar weer door kunnen gaan’
Authentieke dorpjes, molens, kronkelweggetjes, bruggetjes en door knotwilgen geflankeerde slootjes: je ontdekt de Alblasserwaard op haar best tijdens de 24ste editie van Vierdaagse Alblasserwaard, van woensdag 25 tot en met zaterdag 28 mei. -
PREMIUMCOLUMN
Het Dordtse college is nog niet eens rond, maar ik heb nu al iets te mopperen
Natuurlijk zal ik straks, zoals dat een rechtgeaard stadskronieker betaamt, weer kritisch en ‘lastig’ zijn, maar daar is het nu niet het moment voor. Vooralsnog vind ik dat het beoogde nieuwe Dordtse college er, qua ‘plaatje’, zeg maar, op z’n minst beloftevol uitziet.
In samenwerking met indebuurt Dordrecht