Volledig scherm
De man schoot in april van dit jaar richting een groep jongeren op de Molshoefweer. © Google Streetview

Tbs en celstraf voor Sliedrechter die op ‘treiterjeugd’ schoot

De 43-jarige Sliedrechter die eerder dit jaar met een 9mm-pistool op een groep jongeren schoot aan de Molshoefweer, heeft vandaag tbs met voorwaarden opgelegd gekregen. Ook is hij veroordeeld tot een gevangenisstraf van 8 maanden voor het bezit van een wapen en munitie. 

De bewoner van de Molshoefweer ging eind april midden in de nacht door het lint ‘na nieuwe pesterijen door de treiterjeugd’, zo zei de man tijdens de zitting. ,,Nadat ze weer op mijn ramen bonsden, vernielingen aanrichtten in mijn voortuin en spullen omgooiden, liep bij mij de emmer over.’’

De man heeft naar eigen zeggen eerder bij de politie aan de bel getrokken. ,,Zes keer heb ik geprobeerd tegen de aanhoudende treiterijen aangifte te doen, maar dat kon niet. Ik pakte mijn pistool en wilde ze waarschuwen. Maar ik schoot pas in hun richting, nadat ze de hoek om waren gevlucht. Toen vuurde ik op de achtergebleven scooter en later op het hoekhuis, waar licht brandde’’, aldus de Sliedrechter. 

De man maakte zich schuldig aan poging tot doodslag op twee jongeren die nog niet de hoek om waren gevlucht. Met het schieten op het huis van de buren, waarmee hij eerder een aanvaring had, beging hij nog eens poging tot zware mishandeling. 

Paranoïde schizofrenie 

De man lijdt aan paranoïde schizofrenie, maar neemt niet altijd trouw zijn medicijnen. Hij werd volledig ontoerekeningsvatbaar gevonden voor de schietpartij, waarbij vier kogels zich boorden in een scooter, helm en tuinmeubel. Voor het bezit van het vuurwapen, dat hij twintig jaar geleden aanschafte om zich te wapenen voor de ‘Derde Wereldoorlog’, is hij verminderd toerekeningsvatbaar. 

Twee jongeren moet hij in totaal 2500 euro schadevergoeding betalen. Aanvankelijk dachten de slachtoffers dat de man met een alarmpistool schoot. Maar toen een vader de volgende dag kogels aantrof in de scooter en helm van zijn zoon, is aangifte gedaan. 

De veroordeelde keert niet terug in de woning.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht