Volledig scherm
Foto ter illustratie. © Lex van Lieshout

Te weinig taalkennis bij duizenden mensen in regio

Liefst 33.000 van de ongeveer 250.000 inwoners van de Drechtsteden hebben te weinig kennis van de Nederlandse taal om hun rol in de samenleving te spelen. 

Volledig scherm
De Zwijndrechtse wethouder Jolanda de Witte (D66) gaf gisteren het startsein voor het taalhuis in haar gemeente. © Gemeente Zwijndrecht

Het gaat daarbij lang niet altijd om mensen die helemaal niet kunnen lezen en schrijven, maar vaak om mensen die niet uit de voeten kunnen met zaken als internet.

Om daaraan iets te doen, worden in alle gemeenten in de Drechtsteden taalhuizen opgericht door organisaties als de bibliotheek, het Leger des Heils, Mee Drechtsteden en plaatselijke welzijnsorganisaties. Bij de taalhuizen is om te beginnen lesmateriaal te verkrijgen voor vrijwilligers, die met groepjes mensen aan de slag te gaan. Verder regelen de taalhuizen zogeheten taalmaatjes, vrijwilligers die één op één met mensen bezig zijn om hun taalvaardigheid te vergroten, vertelt Bo Aarsbergen van Mee Drechtsteden. Voor de taalhuizen worden overigens nog wel veel vrijwilligers gezocht.

Gisteren gaf de Zwijndrechtse wethouder Jolanda de Witte in wijkcentrum Xiejezo het startsein voor het taalhuis in haar gemeente. Zij wees erop dat de doelgroep moeilijk te vinden is, omdat veel mensen er niet voor uitkomen dat ze dit probleem hebben. Ze heeft een klein beetje ervaring: ,,Ik was in Finland en daar begreep ik nergens iets van.''

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Prima als de maximale snelheid op de N3 wordt verlaagd naar 80

  • Mee eens (53%)
  • Niet mee eens (47%)
2253 stemmen