Volledig scherm
Het pand aan de Buiten Kalkhaven is net op tijd hersteld. © Foto : Rinie Boon

Teerlink net op tijd hersteld: Van Pelt voorkomt dwangsom

Eigenaar Arie van Pelt heeft het verloederde monument van Teerlink aan de Buiten Kalkhaven in Dordrecht net op tijd laten herstellen. Hij hoeft nu geen dwangsom van 25.000 euro te betalen.

De gemeente had daarmee gedreigd om verdere achteruitgang van het pand, instorting en gevaar van vallend puin op de kade te voorkomen.

Het monument op de prominente plek aan rivier en haven verpaupert al jaren. De gemeente was bezig de erven Teerlink aan te schrijven, toen Van Pelt het pand in 2015 kocht. Het gebouwtje raakte verder in verval. Daarop dwong de gemeente Van Pelt met een dwangsom de ergste gebreken aan dak en gevel te herstellen. Van Pelt weigerde en diende bezwaar in, maar heeft dat ingetrokken. ,,Er lag op een gegeven moment pleisterwerk op de grond. Ik kan me niet veroorloven dat er pleisterwerk op de hoofden van mensen valt, dus dat moesten we herstellen. Toen hebben we meteen die andere zaken meegenomen'', legt Arie van Pelt uit.

Zonde

Van Pelt is helder over zijn drijfveer om het verloederde monument van Teerlink aan de Buiten Kalkhaven te hebben laten herstellen: ,,Die dwangsom van 25.000 euro zou zonde van het geld zijn.''

Quote

Ik kan me niet veroorlo­ven dat er pleister­werk op de hoofden van mensen valt

Eind oktober constateerde een inspecteur van de omgevingsdienst dat de eigenaar het dak van Teerlink heeft dichtgemaakt en de dakgoten, gevels en pleisterwerk heeft hersteld. ,,Daarmee heeft hij aan de eisen in de dwangsom voldaan'', zegt gemeentewoordvoerder Mark Benjamin.

Van Pelt wil van Teerlink weer een stralend herkenningspunt in de stad maken. Om het pand een nieuwe functie te geven, wil hij de grote ramen en deuren terugbrengen. Ook wil hij van de monumentenstatus af, omdat die te veel beperkingen oplevert. De gemeente weigert die status in te trekken, maar daartegen gaat Van Pelt in beroep.

Uit een onderzoek dat hij door Bouwtechnisch Adviesbureau Stam heeft laten opstellen blijkt dat het pand zo verzakt is en muren en houtwerk zo zijn aangetast, dat sloop en nieuwbouw de enige optie is. Inmiddels staat de ontwikkelaar op het punt ook de panden Buiten Kalkhaven 36, 38 en 38a te kopen en in het plan te betrekken. Volgens Van Pelt stuiten al zijn plannen tot nu toe op een gebrek aan medewerking en onwil van de gemeente. Het college ontkent dat en zegt graag mee te willen denken en praten.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht