Volledig scherm
Theti van der Wens: ,,We vinden het belangrijk als je blij bent als je hier weggaat.'' © Richard van Hoek Fotografie

Theties Haarzaak in Sliedrecht stopt na ruim 30 jaar

Ondanks duizenden vaste klanten en een goedlopende salon breidt Theti van der Wens een einde aan Theties Haarzaak op de Kerkbuurt in Sliedrecht.

Haar inbox 'ontplofte zowat', toen Van der Wens (48) op Facebook postte dat ze de kapsalon eind december gaat sluiten. ,,We hebben meer dan 6000 berichten gekregen. 'Wat is er aan de hand? Waarom gaan jullie sluiten? Huilende emoticons.' Overweldigend, die grote betrokkenheid van iedereen."

Waarom stopt een zeer goedlopende kapperszaak, met tevreden en trouwe klanten, ermee? ,,Door een combinatie van factoren. Ten eerste omdat ik zelf behoefte heb aan meer ruimte om mijn eigen tijd in te delen. Daarnaast ook vanwege de leegstand op de Kerkbuurt. Ik moest kiezen: verleng ik het huurcontract van het pand weer voor 5 jaar of niet? Wij hebben op dit moment ruim voldoende klanten, maar uiteindelijk heb je ook altijd wel nieuwe aanwas nodig. Ik heb er nu niet voldoende vertrouwen in dat het op korte termijn goed komt met de Kerkbuurt. Al gun ik het de ondernemers wel!"

Betrokken

Ruim 30 jaar was Theties Haarzaak niet alleen een plek waar mensen zich een kapsel lieten aanmeten, maar ook de plek waar er écht even naar ze geluisterd werd. ,,Dat is onze kracht: we zijn heel betrokken. Mensen weten dat en komen daarom ook iedere keer terug. We nemen de tijd om goed te luisteren. We vinden het belangrijk als je blij bent als je hier weggaat. Dat is wat het werk voor ons bijzonder maakt."

De kapsalon heeft door de jaren heen een flinke vaste klantenschare opgebouwd. ,,We onthouden de voorkeuren van mensen, de verhalen en geheimen die worden verteld in de loop der jaren. En dat zijn er veel.”

Volledig scherm
Theties Haarzaak in 2017. © Archieffoto Richard van Hoek

Koffie

,,Als iemand jarig is, sturen we een kaart. Als iemand oma wordt bijvoorbeeld ook. Ik weet hoe iemand zijn koffie heeft. En als mensen er rond etenstijd zijn, kunnen ze vaak meeëten. Mensen voelen zich welkom."

Quote

Je maakt hele families mee, generaties, je kent levensver­ha­len

Theti van der Wens

Klanten komen dan ook niet alleen uit de regio, maar vanuit het hele land: ,,We hebben klanten in bijvoorbeeld Brabant, Rotterdam, Den Haag, Leiderdorp, Zeeland.

Van der Wens zegt alvast terug te kunnen kijken op een hele leuke tijd, vol met ontroerende, mooie momenten. ,,Je maakt hele families mee, generaties, je kent levensverhalen. Ik ben er bij geweest op de mooiste, maar ook droevigste momenten van het leven van mensen. Bruiloften, maar ook ziekbedden en uitvaarten.”

Wat haar bijgebleven is als intens droevig, maar toch mooi, was een uitvaart van een klant die wekelijks kwam. Ze stierf heel plotseling, ze was 39 jaar, twee jonge kinderen. ,,Ik was een weekend weg toen ik het nieuws van haar man vernam. Hij zei: ze heeft altijd gezegd dat jij haar make-up en haar moet doen als dit gebeurt. Ik ben direct naar huis gereden en heb dagenlang haar uiterlijk verzorgd. Het was heel verdrietig, maar ook heel mooi en bijzonder dat je dit dan voor iemand kan doen."

De kapsters gaan na sluiting allemaal hun eigen weg. De meesten gaan door als zzp'er, ook Van der Wens. Het grootste deel van de klanten reist mee.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Sliedrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Ook bij de intocht in Dordrecht moet Sinterklaas alleen roetveegpieten meenemen

Ook bij de intocht in Dordrecht moet Sinterklaas alleen roetveegpieten meenemen

  • Mee eens (9%)
  • Niet mee eens (91%)
2751 stemmen