Volledig scherm
Kinderen in Sliedrecht krijgen sinds vorig jaar gratis zwemles om hun diploma te halen. © ANP

Tien Sliedrechtse kinderen haalden vorig jaar een zwemdiploma met geld van de gemeente

Zo’n tien Sliedrechtse kinderen hebben in 2018 op kosten van de gemeente een zwemdiploma gehaald, wat ze anders niet gehaald zouden hebben.

Ouders van die tien kinderen zouden anders geen geld gehad hebben om hun kroost op zwemles te doen. Dat blijkt uit een enquête die de gemeente heeft laten doen onder ouders van kinderen in de zwemles-leeftijd.

De gemeenteraad stelt sinds 2018 geld beschikbaar om alle kinderen in het dorp en statushouders die niet kunnen zwemmen een zwemdiploma te laten halen. Belangrijkste reden voor de maatregel is voorkoming van verdrinking.

Uit een enquête over vorig jaar blijkt nu dat 97 procent van de 289 ondervraagde huishoudens hun kind sowieso op eigen kosten op zwemles zou hebben gedaan. Voor de rest geldt dat niet. Dat komt neer op zo’n tien kinderen. Vorig jaar was de gemeente ruim 175.000 euro kwijt aan de zwemlessen in De Lockhorst.

Uitgesloten

In 2018 hebben zich 26 statushouders gemeld voor een zwemdiploma. Daarvan hebben inmiddels vijf zwemmers een diploma bemachtigd. Opvallend is dat het overgrote deel van hen meer dan tien procent van de lessen miste, waardoor ze uitgesloten werden van deelname.

De regeling geldt ook heel volgend jaar nog. De gemeenteraad moet nog besluiten of die daarna blijft bestaan.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht