Ruya Busink.
Volledig scherm
Ruya Busink. © Maartje Brockbernd

Tienermoeder Ruya: 'Ik wil dat mijn dochters zorgzaam zijn voor elkaar'

van de straatFotograaf Maartje Brockbernd en verslaggever Robin Nanninga lopen wekelijks iemand tegen het lijf. Deze keer kwamen ze tienermoeder Ruya Busink (19) tegen op het Pearl Buck-Erf in Dordrecht.

'Ik leer mijn dochter fietsen met zijwieltjes. Ze is twee jaar. Het gaat al goed, al vindt ze het vooral leuk als ik haar zo voort blijf duwen. Nu wordt ze een beetje verlegen, haha. Ik heb nog een kleintje thuis, van een jaar. Qua drukte valt het mee. Ze zijn allebei best wel makkelijk.

Ik ben 19 jaar. Zo jong moeder worden, was zeker geen bewuste keuze. Bij de oudste kwam ik erachter toen ik al 29 weken zwanger was. Ik was helemaal niet dikker geworden, had hooguit een heel klein buikje alsof ik net gegeten had. Ik had nergens last van. Ik kwam erachter doordat ik iets voelde bewegen in m'n buik. Toen heb ik toch maar een test gedaan. Ik geloofde het eerst niet, schrok ervan. Ik was toen 17, met heel andere dingen bezig.

Quote

Ik kwam erachter doordat ik iets voelde bewegen in m'n buik

Ruya Busink

Met 41 weken werd ze geboren. Er kwam in één keer best veel op me af, maar toch ging alles eigenlijk wel vanzelf. Ik woon nog bij mijn moeder thuis. Ze helpt me waar ze kan, maar zegt wel: jij bent de moeder. Voor nu wonen we hier prima. Mijn moeder zou ook niet willen dat we nu weggaan.

Vanzelf

Toen ik zwanger raakte, werkte ik als receptioniste. Ik ben sinds de geboorte van de oudste niet meer naar school gegaan of gaan werken. Ik wil ze niet naar de opvang brengen. Daar hoor ik zoveel nare verhalen over... Ik doe het allemaal liever zelf. Ik zat op het Wellantcollege, deed iets in de richting van bloemist. Daar zou ik later graag iets mee doen.

Mijn leven nu met die twee kleintjes is te doen. Het gaat allemaal z'n gangetje. Ik zorg ervoor dat ze kunnen spelen, dat we leuke dingen doen. Ik hoop mijn dochters mee te geven in het leven dat ze zorgzaam moeten zijn, ook voor elkaar. Dat ze respect moeten hebben voor andere mensen. Dat ze goede dingen doen, op het rechte pad blijven.

Wat ik andere jonge moeders wil meegeven, is dat ze het gewoon moeten aangaan. Het gaat vanzelf. Je krijgt er zoveel voor terug iedere dag. Mijn oudste loopt en praat al goed. Als ze dan op me af komt rennen met haar armpjes omhoog en 'mama' roept, dan maakt dat me blij.''

Bekijk eerdere ontmoetingen in Van De Straat in het dossier.

Maartje Brockbernd (links) en Robin Nanninga (rechts).
Volledig scherm
Maartje Brockbernd (links) en Robin Nanninga (rechts). © Ilse van Driel

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht