Volledig scherm
De Dordtse restaurants zijn populair met Kerst. © Frank de Roo

Topdrukte met kerst in restaurants

Sinterklaas is net in het land en de Dordtse horeca moeten nu al zoeken naar gaatjes in de kerstagenda. Wie nog wil reserveren voor een grote groep is simpelweg te laat.

Brunchen bij Post, een luxebuffet bij Van der Valk of een kerstdiner bij Villa Augustus: overal loopt het storm met reserveringen. Bij de toonaangevende eetgelegenheden van de stad zijn bijna alle tafeltjes reeds gevuld, leert een rondvraag van deze krant.

Quote

We pakken allemaal extra uit met exclusieve gerechten

Fokke Wagner (Post)

De restaurants draaien sowieso meer omzet, want de eindejaars-etentjes komen er ook weer aan, legt Laurens Jan van der Tol uit. De sous chef van DeliCees in Dordrecht noemt het goede maanden voor de horeca en kan tevreden zijn over zijn gastenlijst.

Het restaurant komt met een speciaal verrassingsmenu en veel gasten komen er tijdens het kerstfeest achter wat de chefs voor hen hebben voorbereid. ,,Met kerstavond zitten we al vol en tijdens de dagen daarna hebben we nog maar drie tafeltjes vrij.’’

Ook bij restaurants als Bellevue, Khotinsky en De Stroper gaat het hard. Bij laatstgenoemde kunnen gasten zich verheugen op zes gangen en tussendoor nog extra verrassingen, verklapt gastvrouw Luka de Vos. De reserveringen lopen goed, nog een paar tafeltjes te gaan en dan zit er voor de gastvrouw niet anders op dan ‘nee’ verkopen aan hoopvolle Dordtenaren die met kerst graag buiten de deur willen eten. Bij Van der Valk is het nu al zover. Reserveren voor het razend populaire kerstbuffet is al niet meer mogelijk.

Uitpakken

Dat punt wordt bij de meeste restaurants in de regio jaarlijks bereikt, maar dat moment lijkt net iets eerder te komen dan in voorgaande jaren. ,,We pakken allemaal extra uit met exclusieve gerechten”, stelt Fokke Wagner.

De floormanager van Post weet dat klanten op zulke dagen graag iets bijzonders eten en lang niet iedereen heeft zin om thuis urenlang in de keuken te staan koken. Het Dordtse restaurant aan de Johan de Wittstraat biedt zelf een brunch en een diner vol klassieke gerechten aan op beide kerstdagen.

Zoals bij alle ondervraagde eetgelegenheden zit de eerste kerstdag al vrijwel vol bij Post en bij de tweede is er nog iets meer ruimte in de agenda, aldus Wagner. ,,De reserveringen gaan hard in deze tijd van het jaar. Op het laatste moment krijgen we ook altijd nog veel aanmeldingen, maar mensen die laat beslissen, moeten we helaas teleurstellen.’’

In samenwerking met indebuurt Dordrecht