Volledig scherm
© Foto AD

Turkse rellen in Rotterdam ook voer voor discussie in Dordtse raad

De Turkse rellen in Rotterdam zorgen ook voor onrust in de Dordt­se raad. Turkse raadsleden moeten kleur bekennen, klinkt het.

Quote

Wat heeft Sahin ermee te maken dat een groep Turken in Rotterdam rellen schopt?

VVD'er John van der Net vindt het onaanvaardbaar dat Dordtse raadsleden mogelijk de Turkse president Erdogan aanhangen. Het volgens Van der Net 'fascistische' regime van Erdogan, is 'onverenigbaar' met de Dordtse democratie. Dordtse raadsleden van Turkse komaf moeten hun politieke voorkeur bekennen, vindt hij.
,,Waar ligt hun solidariteit? Je kunt geen Erdogan-aanhanger zijn en hier in de raad in een ander systeem zitten. De vrijheid die we hier in Dordrecht hebben, wordt in Turkije met voeten getreden.''
Met name in Dordrechts grootste partij, Beter Voor Dordt (BVD) zijn er tegenstellingen.

Verantwoorden
BVD'er Martijn Groeneweg vindt dat Dordtse raadsleden zich moeten uitspreken. ,,De kiezer heeft recht om te weten of hij met hom of kuit te maken heeft.'' Fractiegenoot Osman Soy distantieert zich van de discussie. ,,Ik hoef me niet te verantwoorden'', zegt hij.
Volgens fractievoorzitter David Schalken van Beter Voor Dordt doet het ideaal van Soy er niet toe. In de lokale partij zijn alle kleuren in principe welkom, mits ze natuurlijk het lokale programma onderschrijven, zegt hij. ,,De landelijke of Turkse voorkeur speelt bij ons geen rol. Onze mensen kunnen van uiterst links tot rechts georiënteerd zijn. Dat maakt de fractie Beter Voor Dordt juist zó leuk. Als fractie zijn we al een afspiegeling van de Dordtse samenleving.''

Tweet
Eline van der Vorm, óók van Beter Voor Dordt, was gisteren niet bereikbaar. De Dordtse tweette er zaterdagavond op los. Ze ergerde zich kapot aan de rel en omdat burgemeester Aboutaleb volgens haar traag ingreep. 'Inmiddels 500 Allahu akbar roepende Erdogankudde terwijl een noodbevel is afgekondigd. Aboutaleb, waar ben je?' vroeg ze zich 's avonds geïrriteerd af. Haar tweet werd geretweet door Geert Wilders zelf, die daarmee 1.900 likes binnenharkte.

Associatieverdrag
Martijn Groeneweg (BVD) sprak later CDA-raadslid Sahin Seme aan en vroeg zich af wat Seme denkt van het standpunt van CDA-kopman Sybrand Buma. Hij zei zondag in het tv-programma Buitenhof dat hij wil dat het associatieverdrag van de Europese Unie met Turkije wordt opgezegd. Dat verdrag uit 1964 staat volgens hem de inburgering van Turkse Nederlanders in de weg.

Zinloos
,,Ik ben benieuwd wat Sahin Seme van het CDA in Dordrecht vindt van dat standpunt'', aldus Groenweg die daarmee het Dordtse raadslid publiek uitdaagde stelling in te nemen. CDA'er Sahin Seme, die tevens voorzitter is van de Aksa Moskee in Dordt zwijgt. Hij zal ook niet reageren, aldus vice-fractievoorzitter Inge Mous van het CDA in de stad.
,,Wij laten onze lokale vertegenwoordigers niet reageren op landelijke problemen'', zegt Mous. Volgens haar is het ook zinloos om te reageren op stellingen van fanatieke twitteraars als John van der Net en Martijn Groeneweg: ,,Dit soort tijgers neemt niet zo makkelijk genoegen met een antwoord.''

Onderling is er volgens Mous wel over Sahins standpunt gesproken. ,,Maar wat heeft Sahin ermee te maken dat een groep Turken in Rotterdam rellen schopt? We hebben 400.000 Turken in Nederland. Die kun je niet allemaal verantwoordelijk houden.''

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht