Volledig scherm
© ANP XTRA

Tweede Kamer reageert woedend op homogeweld: Ziek en misselijkmakend!

Verbijsterd en getergd reageert de Tweede Kamer op de gebeurtenissen rond homoseksuelen in Dordrecht. ,,Walgelijke daad: je blijft met je poten van een ander af, iedereen moet veilig over straat kunnen’’, zegt VVD-Kamerlid Dilan Yesilgöz.

De twee incidenten van homohaat gebeurden precies een jaar na het geweld op twee mannen die in Arnhem hand in hand liepen en door een groep werden mishandeld. Het bracht tot D66-prominenten Alexander Pechtold en Wouter Koolmees in de kabinetsformatie tot een protest: zij liepen hand in hand over het Binnenhof naar de informateur.

,,Ziek en misselijkmakend’’, zegt PvdA-woordvoerder Attje Kuiken nu over het in de val lokken en mishandelen van deze mannen. ,,Ik ben bang dat er meer slachtoffers zijn of volgen.’’ Daarom suggereert zij dat politie en de datingsite gezamenlijk bekijken hoe meer slachtoffers kunnen worden voorkomen.

Homolokvallen

D66-Kamerlid Sjoerd Sjoerdsma wil minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid in het vragenuurtje vragen hoe hij 'dit soort homolokvallen' denkt te voorkomen. ,,Onbestaanbaar, niet passend in onze samenleving.’’

De reactie van de burgemeester van Dordrecht Wouter Kolff vindt instemming bij Kamerleden. Kolff roept app-gebruikers van Grindr en datingsites op alert te zijn met dates. ,,Belangrijk dat de daders gevonden worden en berecht’’, stelt Madeleine van Toorenburg (CDA).

Wat GroenLinkser Kathalijne Buitenweg betreft wordt dit anti-homogeweld zwaarder bestraft. ,,Heel angstaanjagend, dit raakt niet alleen de slachtoffers maar het heeft een maatschappelijk effect voor een hele groep. Daarom willen wij zwaardere straffen wegens haatzaaien. ’’ GroenLinks heeft onlangs een initiatiefwetsvoorstel ingediend met de ChristenUnie voor strafverzwaring als geweld staat voor het aanpakken van een groep of religie.

Ook SP-woordvoerder Michiel van Nispen kan er niet over uit. ,,Dit is extreem, ronduit schandalig en laf geweld. Het is triest en onacceptabel dat er nog steeds mensen zijn die homo’s niet accepteren. Hopelijk worden de daders snel opgespoord, want hier passen alleen heel strenge straffen.’’

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht