Volledig scherm
In- en uitdraaiend verkeer uit de parkeervakken veroorzaakt volgens de gemeente 'onveilige situaties' omdat er ook veel fietsers rijden. Verder hinderen die wagens de doorstroming richting parkeergarage Drievriendenhof, een stukje verderop. © Niels Dekker

Twintig parkeerplaatsen weg bij La Venezia: ‘Gevaarlijk voor fietsers’

De gemeente Dordrecht schrapt 21 parkeerplaatsen op de Vest. Dat gebeurt aan de kant van de Spuihaven, ter hoogte van ijssalon La Venezia. Aan de andere kant van de weg komt er één parkeerplek bij door de belijning aan te passen.

Dat blijkt uit het definitieve ontwerp voor de herinrichting van De Vest. Winkeliers en bewoners van de straat en directe omgeving zijn hierover vandaag op de hoogte gesteld. Precies een maand geleden mochten zij hun mening geven over een schetsontwerp tijdens een inloopbijeenkomst.

Volgens de gemeente is er door de bezoekers ‘uitsluitend positief gereageerd’ en kan het plan daarom zonder aanpassingen doorgezet worden. Dat betekent dus per saldo een verlies van twintig veelgebruikte parkeerplekken, waar mensen maximaal veertig minuten hun auto neer mogen zetten.

Opstoppingen

Volgens de gemeente is dat onder meer nodig, omdat in- en uitparkerende auto's aan de kant van de Spuihaven geregeld voor ‘onveilige situaties’ zorgen. De route wordt ook veel gebruikt door fietsers. Verder rijden er veel auto's die richting parkeergarage Drievriendenhof gaan. Los van de verkeersveiligheid, levert dit naar mening van de gemeente geregeld opstoppingen op. 

Een andere belangrijke reden om de parkeergelegenheid niet terug te laten keren bij de herinrichting zijn volgens de bomen enkele ‘beeldbepalende bomen’ op dit deel van de Vest. ,,Deze grote bomen veroorzaken wortelopdruk, waardoor de kwaliteit van de verharding in de rijweg en parkeervakken verslechtert. Om de bomen in stand te houden is het noodzakelijk dat er vakken worden verwijderd, zodat de wortels meer ruimte kringen’’, legt de projectcoördinator uit in de brief aan bewoners en ondernemers in het gebied.

Groener

Het gebied wordt volgens hem sowieso een stuk groener dan het nu is. ,,Meer beleving voor bewoners en bezoekers, meer zitgelegenheid, meer groen en meer fietsparkeerplaatsen.’’

De werkzaamheden op de Vest beginnen in september en duren tot en met eind november. In de tussentijd, zo wordt nu al gewaarschuwd, is het gebied slechter bereikbaar. Onder meer winkeliers wordt geadviseerd om leveranciers en geldkoeriers hiervan op de hoogte te stellen. Parkeergarage Drievriendenhof is wel bereikbaar, maar wel via een omleiding.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht