'U loopt op de beste markt van het land'

VideoDe Dordtse zaterdagmarkt is uitgeroepen tot de beste grote markt van Nederland en daar zijn ondernemers én klanten trots op. Wethouder Jasper Mos deelt taart uit en de markt geniet van de overwinning.

Meer dan 800 meter aan gouden vlaggetjes wapperen vrolijk in de wind. Marktlui prijzen hun waren aan en klanten uit alle windstreken schuifelen gretig langs de versierde kraampjes. Voor alle zekerheid benadrukt de 82-jarige Arie van 't Hoff het nog maar eens. ,,U loopt op de beste markt van het land, meneer. Geniet ervan."

Hij is al jaren met pensioen, maar helpt nog graag mee als de marktmeester een beroep op hem doet bij promotie-evenementen. ,,Ik heb hier veertig jaar met veel plezier op de markt gestaan. Het is meer dan een vak. Het is een manier van leven." De ervaren verkoper weet de markt als geen ander aan te prijzen. ,,De mensen zijn eerlijk en vriendelijk. Ook verkopen ze gewoon goede spullen voor een mooie prijs. Deze markt levert kwaliteit en daar komen de mensen voor", zegt hij.

De Belgische Juliana Nowak beaamt het. Ze is samen met haar dochter naar de Dordtse markt gekomen voor een rondje langs de 170 kramen en een pannenkoek in de stad. ,,Het is een uurtje rijden en ik houd van de mentaliteit hier. Ook is het net iets goedkoper dan thuis."

Wim de Groot uit Sliedrecht komt ook regelmatig naar de Dordtse markt voor de gezelligheid. ,,Het is een uitje. Het is goed georganiseerd en ziet er keurig uit", vindt hij. Bep Aarse uit Papendrecht vult aan dat ze het centrum bezoekt vanwege het uitgebreide assortiment. De Dordtse Jeanne Schot komt al vijftig jaar op de markt en vindt het fijn om altijd bekenden tegen te komen. ,,Dat maakt het leuk", vindt ze.

Quote

De mensen zijn eerlijk en vriendelijk. Deze markt levert kwaliteit en daar komen de mensen voor.

Arie van 't Hoff (82)

Promotie
Marktmeester Ron Kroon geniet van die verhalen. Hij heeft dinsdag de prijs in ontvangst mogen nemen op het jaarcongres van de Centrale Vereniging voor de Ambulante Handel in Almelo. ,,Een grote eer. We namen het op tegen de markt van Den Haag en die van Enschede. Dat we ons de beste mogen noemen is geweldige promotie.''

Het succes ligt volgens verkoopster Erica Kandel voor de hand. ,,De kwaliteit is goed en iedereen kent elkaar. Daarnaast hebben we gewoon een mooie stad met veel cultuur en dat versterkt elkaar. Ik ben bijna geboren op de markt en kom er nog elke week met veel plezier."

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Roken bij het ziekenhuis moet verboden worden:

Roken bij het ziekenhuis moet verboden worden:

  • Eens, het hoort niet bij een ziekenhuis (70%)
  • Oneens, de 'rookpolitie' slaat door (30%)
4301 stemmen