Volledig scherm
© anp

Uitkeringsfraude ontdekt door absurd salaris monteur

Dankzij een opvallend hoog salaris voor een monteur heeft justitie een grote fraudezaak blootgelegd in Brabant. In totaal zouden tien mensen zijn geronseld door de Poolse hoofdverdachte om met valse loonstrookjes en arbeidsovereenkomsten een werkloosheidsuitkering aan te vragen. Het is nog onbekend hoeveel geld de verdachten met de fraude hebben buitgemaakt. De eerste verdachte uit Dordrecht, Bozkurt M. verschijnt woensdag voor de rechter in Breda.

Volgens het Openbaar Ministerie richtte de hoofdverdachte op papier een bedrijfje op in Roosendaal. Vervolgens ronselde hij tien mensen uit heel Nederland, onder meer in Dordrecht, Rotterdam, Krimpen aan de IJssel en Den Bosch, om zogenaamd bij het isolatie- en montagebedrijf in dienst te komen.

Handlangers
In werkelijkheid, zo beweert de aanklager, werd er maar een keer 'salaris' overgemaakt. Vervolgens kregen de tien handlangers een vals salarisstrookje en arbeidsovereenkomst, waarmee ze bij het UWV dan een ww-uitkering moesten aanvragen. Het geld van de uitkering moesten ze afdragen aan de Pool.

De fraude kwam aanvankelijk niet aan het licht, omdat de 'ontslagen' werknemers immers voorkwamen in de systemen van de Belastingdienst. ,,Bij een uitkeringsaanvraag is er een koppeling naar de Belastingdienst. In principe is dat voldoende om valse aanvragen te voorkomen'', aldus een woordvoerder van het OM. Omdat het nu leek dat de aanvragers van de uitkering wel degelijk bij het bedrijf hadden gewerkt, werd er geld overgemaakt.

Alarmbellen
Later kwam de fraude alsnog aan het licht door extra -handmatige- controles. ,,De alarmbellen gingen rinkelen door de absurd hoge bedragen die een monteur ontving.'' Hoe hoog zijn zogenaamde laatstverdiende salaris was, kan het OM niet zeggen. Het onderzoek loopt volgens de woordvoerder nog. De rechtszaak van woensdag is daarom ook een zogeheten regiezitting.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht