Vader Diego (10) veroordeeld tot 12 jaar cel en tbs voor doodslag

VIDEOMarcel S. is door de rechtbank in Rotterdam veroordeeld tot 12 jaar cel en tbs met dwangverpleging voor doodslag. 

Er zijn geen andere personen geweest in de woning, er is geen DNA van anderen gevonden op het lichaam van Diego en S. was niet in slaap, stelt de rechtbank. ,,En dus kunnen we zeggen dat S. Diego heeft gedood."

Diego vertrouwde zijn vader, was dol op hem, zegt de rechter. ,,Dat het juist zijn  vader is geweest, is nauwelijks te bevatten hij moet weerloos zijn geweest tegen de brute handelingen van zijn vader."

Om zes uur 's ochtends op 1 maart 2017 werd de 10-jarige Diego dood gevonden in het huis van zijn vader aan de Jan Vethkade in de wijk Oud-Krispijn. Hij bleek te zijn gewurgd. Langzaam kwam zijn vader Marcel S. door bewijzen steeds meer in beeld als de dader.

Volledig scherm
Marcel S. © ANP

De eis

De officier van justitie eiste op 19 juni nog 18 jaar cel tegen Marcel S. Het bewijs was volgens de aanklager 'overweldigend'. Opvallend daarbij was dat er geen tbs geëist werd. Terwijl deskundigen na onderzoek concludeerden dat S. veel persoonlijkheidsproblemen heeft en hoog scoort als het gaat om narcisme. Een verklaring voor het ontbreken van tbs in de strafeis is dat dit alleen wordt opgelegd als de veroordeelde een gevaar vormt voor de maatschappij. 

Bij S. ligt dat volgens persofficier Katja van der Maas anders. ,,We kunnen hier zeggen dat het delict in de relatiesfeer is gepleegd. Het recidivegevaar is vooral gericht op de dochter. Die kunnen we ook beschermen met een lange gevangenisstraf."

De rechtbank is het daar niet mee eens. Persrechter Jacco Boek: ,,We hebben gezien waar zijn narcistische persoonlijkheidsstoornis toe kan leiden. Als dat onbehandeld blijft, kan dat nog een keer gebeuren. Hij is een gevaar voor de samenleving en we willen over vijftien jaar niet nog eens met zo'n rechtszaak zitten. Deze man moet behandeld worden."

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht