Volledig scherm
De uitvaart van Diego in Dordrecht. © arie kievit

Vader Diego ontkent moord op zoontje (10), maar hij blijft vastzitten

Vader Marcel S. (38) uit Dordrecht houdt vol onschuldig te zijn en zijn zoon (10) Diego niet te hebben gedood, maar de man blijft voorlopig vastzitten. Dat is zojuist besloten door de Rotterdamse rechtbank in de derde proformazitting rond de gewelddadige dood van het jochie. 

In de nek van de jongen zijn striemen aangetroffen en DNA-sporen van de vader. Het jochie is volgens justitie door wurging of verwurging om het leven gebracht. Uit onderzoek door een psycholoog en psychiater blijkt dat S. een antisociale en narcistische persoonlijkheidsstoornis heeft.

Marcel S. blijft verklaren dat hij niets te maken heeft met het overlijden van zijn kind. Hij verklaarde aan de politie dat hij de bewuste nacht geslapen heeft en pas ’s ochtends het levenloze lichaam van Diego in diens bed aantrof. Terwijl volgens justitie uit zijn mobieltje blijkt dat er heel de nacht druk telefoonverkeer was. Bovendien zou Marcel buiten hebben rondgelopen. ,,Hij is heel de nacht bezig geweest,’’ aldus de officier van justitie volgens wie er veel bewijs ligt tegen de vader. Die wordt verdacht van moord, dan wel doodslag. ,,Als er zoveel bewijs ligt, mag je verwachten dat je met iets anders komt dan ‘ik heb het niet gedaan,’’ aldus de officier.

Oxazepam

Diego werd in maart van dit jaar dood aangetroffen in de woning van zijn vader aan de Jan Vethkade in Krispijn. Uit forensisch onderzoek is inmiddels gebleken dat het jongetje spierverslappers en Oxazepam in zijn lichaam had, een kalmerend middel. Vader Marcel S. zou dagen voor het geweld gekeken hebben op internet wat de effecten zijn van het toedienen van die medicatie.

Advocaat Kim van de Wijngaart vroeg zojuist om de opheffing van de voorlopige hechtenis. Volgens haar zijn er onvoldoende ernstige bezwaren en wordt onvoldoende rekening gehouden met het scenario dat een derde persoon verantwoordelijk is voor de dood van de jongen. ,,Er zijn zoveel gekke dingen,’’ betoogde zij. Zo stond in de woning de schuifdeur open. En ook het nachtslot dat altijd op de voordeur zat, zou eraf gehaald zijn. Marcels bankpas was verdwenen.

'Te simpel'

In zijn jaszak werd een joint aangetroffen. ,,Terwijl hij niet eens blowde,’’ aldus Van de Wijngaart. ,,Justitie hecht veel waarde aan de oxazepam, maar het zegt niets.’’ Volgens haar is er niets wat erop wijst dat Marcel S. de dader is.

Justitie noemde die stellingen ,,iets te simpel.’’ Volgens de officier is het inderdaad mogelijk van buitenaf de schuifdeur met een flipper te openen. ,,Maar de forensisch onderzoekers hebben daar een kwartier voor nodig gehad.’’ Marcel die stelt dat hij in de woning was, zou het absoluut gemerkt moeten hebben als er een indringer via die weg het huis in was gekomen, is de redenering.

Regiezitting

De zitting wordt eind januari voortgezet. Het gaat dan om een uitgebreidere regiezitting, waarbij justitie en de verdediging hun onderzoekswensen op tafel kunnen leggen. Ze kunnen bijvoorbeeld de rechtbank verzoeken getuigen te horen. Het forensisch rapport, een stuk van 54 pagina’s, is volgens justitie nagenoeg af.

De dood van Diego bracht begin dit jaar in Dordrecht een schokgolf in de stad teweeg. Er werd een stille tocht georganiseerd waaraan massaal werd deelgenomen door mensen die rood en witte ballonnen bij zich droegen, de kleuren van Feynoord. Diego was een superfan van die club. Motorrijders gaven voor het café van Diego’s opa een afscheidssaluut tijdens de uitvaart.

Nabestaanden van Diego hadden zojuist ook weer ballonnen bij zich. De vader deed afstand en verscheen opnieuw niet op de zitting.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht