Volledig scherm
Vader Martin Huisman wil voorkomen dat de moordenaar van zijn dochtertje Rowena (links) vrijkomt. © Privéfoto/ANP

Vader 'Meisje van Nulde' wil vrijlating moordenaar Mike J. voorkomen

Vader Martin Huisman vindt het onverteerbaar dat Mike J., de moordenaar van zijn dochter Rowena Rikkers (4) vanaf vandaag voor het eerst op onbegeleid verlof mag.  ,,Ik vind dat zo iemand nooit meer het recht heeft op een normaal leven.'' Huisman wil dringend een beroep doen op de Nederlandse staat Mike J. nooit meer vrij te laten. ,,Ik ga alles doen wat in mijn macht ligt dat te voorkomen,'' zei hij zojuist. ,,Ik doe alles wat nodig is.''

Quote

Hoe ik me voel is onbe­schrijf­lijk. Haat, woede en onmacht. Maar mijn kracht is mijn positivi­teit

Volledig scherm
Mike J. bij zijn arrestatie. © ANP

De Dordtse kleuter Rowena, beter bekend als het Meisje van Nulde, werd in 2001 in de Dordtse wijk Oud-Krispijn door Mike J.  stelselmatig mishandeld en in een hondenhok gestopt. Haar moeder Wanda greep niet in. 

Geweld
Kleuter Rowena overleed door geweld en uitputting. Het meisje mocht niet slapen en moest in bed rechtop blijven zitten. Ze kregen stelselmatig klappen. Haar romp werd in 2001 bij Strand Nulde teruggevonden. Een handje werd teruggevonden in het Veluwemeer en haar hoofd lag in Hoek van Holland.

Moeder
Dader Mike J. die het lichaam in stukken zaagde, zit een straf uit van twaalf jaar en TBS. Rowena's moeder, Wanda is vrij sinds 2006. Ze heeft een andere naam aangenomen en kreeg volgens Huisman twee nieuwe kinderen. Die twee groeien bij Wanda op, zegt Huisman. ,,Hoe is het mogelijk dat dit in Nederland allemaal kan. Ik vind het schandelijk.''

Haat
Huisman zegt compleet in verwarring te zijn en het niet te kunnen verwerken. Vrijdag kreeg hij onverwacht een Whatsappje van Slachtofferhulp. De inhoud kwam ijzig binnen: 'Vanaf 2 januari mag de dader van Rowena op onbegeleid verlof. Hij mag niet op de begraafplaats komen en niet op het plaats delict of Nieuwegein.' Al dagen leeft Huisman voor zijn gevoel in een film. ,,De dader die mij het dierbaarst heeft ontnomen, mag vanaf 2 januari op onbegeleid verlof. Jezus, alleen al de haat die ik voel. Hoe ik me voel is onbeschrijflijk. Haat, woede en onmacht.  Maar mijn kracht is mijn positiviteit.''

Kapot
Huisman verwacht dat Mike J. over een jaar vrijkomt. ,,Ik zal alles doen om dat te voorkomen. Nu moet ik onderzoeken hoe ik vrijlating kan voorkomen. Hoe kan ik mijn gevoel  duidelijk maken aan de Nederlandse staat,'' zegt hij. Huisman is kapot van verdriet. Hij vindt het onbegrijpelijk dat de moordenaar van zijn dochter alle begeleiding krijgt, terwijl hij als slachtoffer voor zijn gevoel aan zijn lot wordt overgelaten. ,,Als slachtoffer sta je in de kou,'' zegt hij.

Zusje
Met het zusje van Rowena, Rochelle die als peuter getuige was van de molestatie van haar zusje, gaat het volgens Huisman naar omstandigheden redelijk. ,,We proberen gewoon door te gaan.'' In Dordrecht is op oudjaarsdag een Facebookpagina opgericht van ouders die Martin Huisman steunen; 'Steun Martin Huisman'. ,Martin is een papa die zijn dochtertje Rowena vijftien jaar geleden op vreselijke wijze heeft verloren. Die schreeuwt om hulp en het niet krijgt,'' omschrijft oprichter Carola Zwaan, moeder van een twaalfjarige zoon haar drijfveer. ,,Laten we met zijn allen proberen deze man een steuntje in de rug te geven. Zodat hij beseft dat er aan hem wordt gedacht en hij het gevoel misschien gaat krijgen dat hij niet alleen is,''aldus oprichter Carola Zwaan. Inmiddels hebben al 290 mensen zich bij de steunpagina aangesloten.

Proeftuin
Tweede Kamerfractie VNL stelt vragen aan de minister van Veiligheid en Justitie over het verlof van Mike J. ,,Dit verlof van Mike J. geeft een groot gevoel van onrechtvaardigheid. Deze man gaat zonder begeleiding op verlof. Dat schokt de samenleving,'' zegt Kamerlid Louis Bontes. Bontes vindt dat Nederland geen proeftuin is en beschermd moet worden tegen gevaarlijke criminelen die vanwege hun TBS onbegeleid verlof hebben. Hij wil ook weten van de minister hoe de vader van het slachtoffer kan worden ondersteund. De advocaat van Mike J. P. van der Donck  kon zojuist niet reageren op het verlof.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht