Volledig scherm
De achterkant van Station Dordrecht krijgt een compleet nieuw uiterlijk, met een fietsenstalling met meer dan 2000 plaatsen. © Gemeente Dordrecht

Van achterkant naar entree: zo komt de fietsenstalling bij Station Dordrecht er uit te zien

De achterkant van Station Dordrecht krijgt een complete make-over. En het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat doet daarvoor een flinke duit in het Dordtse zakje: van de ongeveer 10 miljoen dat het ontwerp gaat kosten, betaalt het rijk zo'n veertig procent. De rest is voor rekening van de gemeente, de Drechtsteden en provincie Zuid-Holland.

Het ministerie maakte vrijdag bekend een rijksbijdrage toe te kennen aan de ontwikkeling van de fietsenstalling aan de achterzijde van het station. Eerder was al bekend dat die kant van Station Dordrecht een compleet ander uiterlijk krijgt. 

Quote

Iedereen die de parkzijde van ons station kent, weet dat deze fietsen­stal­ling broodnodig is

Rik van der Linden

Het duurt wel nog even voordat er daadwerkelijk iets gaat gebeuren, maar met de toezegging van het ministerie kan de aanbesteding beginnen. Naar verwachting kan de bouw van de fietsenstalling in 2021 van start. ,,Uiterlijk in 2022 zijn de impressies van nu dan daadwerkelijk een feit”, aldus de Dordtse wethouder Rik van der Linden. ,,Deze kant van het station is dan niet meer de achterkant, maar een volwaardige entree.”

Portemonnee

Het rijk neemt dus zo'n 4 miljoen euro voor haar rekening, de overige 6 miljoen komt uit de portemonnee van de gemeente Dordrecht, de regio Drechtsteden en de provincie Zuid-Holland. Hoe de verdeling van de kosten tussen die drie precies zal zijn, is nog niet bekend. Eerder is gesproken over een bedrag van 3,5 miljoen euro dat de gemeente Dordrecht bij zou moeten dragen. 

Van der Linden is blij dat de financiering voor de plannen nu rond is. ,,Dit is geweldig nieuws. Iedereen die de parkzijde van ons station kent, weet dat deze fietsenstalling broodnodig is. Fiets en openbaar vervoer zijn bovendien cruciaal om onze groeiende stad bereikbaar te houden. En daar horen goede stallingen bij. ”

Het artikel gaat onder de impressie verder. 

Volledig scherm
De achterkant van Station Dordrecht krijgt een compleet nieuw uiterlijk, met een fietsenstalling met meer dan 2000 plaatsen. © Gemeente Dordrecht

De nieuwe stalling biedt straks ruimte aan zo'n 2000 fietsen en 60 bromfietsen. Er komen zonnepanelen op het dak te liggen die energie opwekken voor de fietsenstalling. Gedeputeerde Floor Vermeulen (Verkeer en Vervoer Zuid-Holland): ,,Met deze extra plekken bij station Dordrecht maken we het voor nog meer Dordtenaren aantrekkelijk om met de fiets naar het station te komen.”

Naast de fietsenstalling, wordt ook het omringende gebied aan de achterzijde aangepakt. De fietsenstalling is volgens Van der Linden een eerste stap naar een hele gebiedsontwikkeling. ,,Daar hoort ook het park en infrastructuur bij.”

Volledig scherm
De achterkant van Station Dordrecht krijgt een compleet nieuw uiterlijk. © Gemeente Dordrecht
Volledig scherm
De fietsenstalling krijgt meer dan 2000 plaatsen. © Gemeente Dordrecht

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht