Volledig scherm
Annette de Vlieger (rechts) brengt wekelijks groentepakketten uit eigen regio rond per bakfiets. Lokaal De Klik in het centrum is één van de afhaalpunten. © Rinie Boon

Van boer naar bord: 'Regio kan zelfvoorzienend zijn'

Voedsel op een bord legt gemiddeld zo'n 8000 kilometer af om daar te komen. Dat kan beter, weet Anette de Vlieger uit Dordrecht.

De uitdaging van de provincie Zuid-Holland om voor 80 procent te eten uit eigen provincie is voor De Vlieger een eitje. De Dordtse heeft duurzaam eten hoog in het vaandel staan. Eén van de maaltijden die ze tijdens deze 'Ik eet Zuid-Hollands'-week at: groente van het Groenekratje, eieren van De Eikenhof en kruiden uit eigen tuin.

In de supermarkt is het volgens haar lastig zoeken naar streekproducten. De herkomst per provincie wordt nog vrijwel nergens expliciet op verpakkingen vermeld. De wil om daar iets aan te veranderen is er wel. ,,Albert Heijn heeft bijvoorbeeld een deal gesloten met koeienboeren, om lokale kaas te kunnen verkopen. En Plus 't Lam verkoopt onder andere vlees uit de regio. Supermarkten vinden hun eigen niche, waarmee ze kunnen verdienen.''

Initiatieven

Om echt uit eigen provincie te kunnen eten, zijn er genoeg initiatieven op het eiland van Dordt. De Vlieger is bijvoorbeeld initiator van Drechtstadboer, het Groenekratje en Rechtstreex in Dordrecht. De grootste gemene deler van die drie is de intensieve samenwerking met lokale boeren en makers. Een korte voedselketen staat centraal.

De Dordtse gaat iedere woensdag met haar bakfiets op pad om groentepakketten van het Groenekratje in de stad rond te brengen. Deze week bevatte het groente-abonnement snijbieten, stoofperen, spitskool, sperziebonen en een komkommer. Zo'n 75 huishoudens ontvangen het pakket wekelijks. De kapster van De Vlieger heeft er een tijdje terug ook van geproefd, en dat smaakte naar meer. ,,Dan sta je er pas bij stil hoeveel troep we tegenwoordig eten. Dat Groenekratje heeft me wel aan het denken gezet'', aldus Hadil Chalati.

Uitdaging

Volgens De Vlieger legt voedsel gemiddeld 7000 tot 8000 kilometer af om op ons bord te belanden. ,,Terwijl Zuid-Holland heel goed zelfvoorzienend kan zijn. In elk geval voor een heel groot deel.'' We hebben vele soorten groenten, fruit, aardappelen, granen, eieren, vlees en zuivel. De Vlieger vindt het goed dat de provincie daar met deze uitdaging aandacht voor vraagt. ,,Zoveel mogelijk je eten om de hoek kopen, is een simpele oplossing om te kunnen overleven. Om die uitstoot van CO2 tegen te gaan, minder auto's te laten rijden voor ons voedsel'', legt ze uit. ,,Maar je moet er ook in kunnen ontspannen. 80/20 lijkt me een heel redelijke verdeling en daarmee bereiken we al veel. Koop één keer per week die avocado of mandarijnen in plaats van dagelijks. Zie dat als het feestje van de week. We mogen lol hebben. Een keertje naar de Griek? Gewoon doen.''

Een groot obstakel vormen volgens De Vlieger aardappels, want hoe houd je dat lekker en gevarieerd? Haar tip: ,,Ik heb geleerd een hele goede puree te maken. Ik snijd dunne plakjes, zonder te schillen, en kook ze dan. Dan voeg ik daar een klein beetje melk, boter, nootmuskaat en zout aan toe en is het een kwestie van even stampen.''

'80 procent van eigen bodem'


Tien dagen van eigen Zuid-Hollandse bodem eten en drinken. Die 'challenge' gooiden de provincie en Voedselfamilies, vorige week de wereld in. Inwoners wordt gevraagd om nog tot 15 oktober hieraan mee te doen. ,,Lokaal eten is verser, het ligt sneller op je bord'', zegt gedeputeerde Han Weber. ,,Bovendien is eten uit de eigen regio veel milieuvriendelijker. Het levert een eerlijkere prijs voor boeren op, die daarmee kunnen investeren in duurzaamheid.'' Slotdag is de Oogstdag op 18 oktober. Bij het provinciehuis in Den Haag is een markt met ongeveer 25 lokale producenten.

Meer informatie over Drechtstradboer, het Groenekratje en Rechtstreex is hier te vinden.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

poll

Moet Dordrecht partnerstad worden voor de tweede etappe van de Tour de France?

Moet Dordrecht partnerstad worden voor de tweede etappe van de Tour de France?

  • Een goed idee, Dordrecht is daar de perfecte locatie voor (22%)
  • Ja, zo'n evenement is goed voor de stad (28%)
  • Nee, dat kost toch alleen maar geld (37%)
  • Nee, dat interesseert me niets (13%)
927 stemmen