Volledig scherm
In 1939 zat café Rivierzicht in het pand Teerlink. © Foto : Rinie Boon

Van Pelt: pand Teerlink moet van monumentenlijst

Projectontwikkelaar Arie van Pelt eist dat het pand Teerlink op de kop van Kalkhaven in Dordrecht van de gemeentelijke monumentenlijst af gaat. De gemeente weigert dat en eist opnieuw dat Van Pelt het verloederde pand opknapt.

Volgens Van Pelt is het niet de bedoeling om het pand te slopen, maar wil hij meer ruimte om er een nieuwe functie aan te kunnen geven. Zo heeft hij grove schetsen ingediend voor een combinatie van horeca, kantoor en wonen. Die plannen worden door de monumentenstatus zo beperkt, dat ze niet rendabel zijn. ,,Ons verzoek is een noodkreet naar de gemeente. Met deze strenge randvoorwaarden zien wij geen mogelijkheden om er iets fatsoenlijks van te maken. Dan doen we gewoon niks’’, stelt Arie van Pelt.

Quote

Dit getuigt van weinig respect voor dit stukje erfgoed

Ignas Janssens

Monumentenzorg en de Dordtse welstandscommissie vinden unaniem dat het pand de monumentenstatus moet behouden en dat Van Pelt in elk geval het dak moet repareren tegen verdere aantasting. Wel vindt de commissie dat er meer ruimte moet zijn voor nieuwe ingrepen.

De gemeente heeft de projectontwikkelaar opnieuw gedreigd met een aanschrijving als hij niet snel begint met opknappen. Bij de eerste aanschrijving vorig jaar heeft ze een vormfout gemaakt, waardoor de hele procedure opnieuw moest. Monumentenbeschermers proberen het beeldbepalende 18de-eeuwse pand al jaren van de ondergang te redden. Dat leek te lukken toen Van Pelt het pand kocht van de erven van Gerrit Teerlink, die er vijftig jaar lang een werkplaats voor scheepsmotoren dreef.

Cafés

Daarvoor zaten er cafés als Bellevue, Rivierzicht en Valk en was het een woonhuis. Op foto’s uit die tijd is duidelijk te zien dat er grote ramen in het pand zitten. Van Pelt wil de huidige kleine raampjes vervangen door de grotere ramen van destijds, maar de gemeente verbiedt dat volgens hem. ,,De enige reactie die ik krijg is: we willen het niet. Laten we nou eens samen aan tafel zitten om een mooi plan te maken’’, zegt hij

De gemeente gaat graag op die uitnodiging in. ,,Ons doel is dat het monument behouden blijft, maar het is logisch dat we daarbij randvoorwaarden stellen’’, zegt woordvoerder Mark Benjamin.

Beschermer van het eerste uur Ignas Janssens is teleurgesteld. ,,Ik was hoopvol gestemd toen Van Pelt het pand kocht, maar dit getuigt van weinig respect voor dit stukje erfgoed,’’ zegt hij. ,,Misschien kan hij het voor een symbolisch bedrag overdragen aan een stichting die het via crowdfunding wel kan opknappen.’’

Verpauperen

Ook op social media regent het boze reacties: 'Je kunt toch geen monument kopen, laten verpauperen en dan de gemeente chanteren om het van de monumentenlijst af te halen', reageert een Dordtenaar op facebook. Ook Eline van der Vorm laat zich uit over de kwestie op twitter: 'Koop pand met monumentale status, laat het verrotten, wat jammer nou, stuk. Slopen en nieuwbouw dan maar?' zo tweet ze sarcastisch. 

Ook worden er volop ideeën geopperd voor de invulling van het pand. Een Bed & Breakfast, een bluescafé, een andere horeca invulling. 'Er is, ook met behoud van de status als monument, best iets goeds van te maken', zo zegt Dordtenaar Gertjan Kleinpaste op twitter. 

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

Welke toekomst zie jij voor de koopavond in Dordrecht?

  • Koopavond zoals nu, op donderdagavond tot 21.00 uur (11%)
  • Koopavond op vrijdag tot 21.00 uur (42%)
  • Donderdag, vrijdag en zaterdag iets langer open, maar niet tot 21.00 uur (23%)
  • Schaf de koopavond lekker af (24%)
1962 stemmen