Volledig scherm
Kaart van Dordrecht. © RV

Van wie is de binnenstad nou?

POLLDordrecht wordt levendiger, maar de leefbaarheid van de binnenstad staat onder druk. Bewoners raken vaker in conflict met ondernemers.

Bewoners die midden in de nacht rechtop in bed zitten omdat een podium wordt afgebouwd, gasten die na een feestje voor de deur blijven napraten of klanten die op het terras in de stadstuin van een horecazaak geluid maken.

Volledig scherm
Linda Zuijderwijk. © RV

Dit is een snelle greep uit incidenten die zich recent voordeden in Dordrecht. Geregeld klagen bewoners bij de gemeente of stappen ze naar de rechter, omdat hun leefgenot naar hun mening wordt verstoord. Soms krijgen ze (deels) gelijk, maar minstens zo vaak vangen ze bot.

Stadssocioloog Linda Zuijderwijk van de Erasmus Universiteit spreekt van spanningen die steeds vaker in Nederlandse steden spelen, omdat het aantal horeca, festivals en evenementen toeneemt. Omdat de werkgelegenheid voor de middenklasse uit de regio is weggetrokken, wordt er verwacht dat de vrijetijdssector zorgt voor behoud van banen. Tegelijk zou de aantrekkelijkheid van de stad worden verhoogd voor toeristen en potentiële inwoners met hogere inkomens.

,,Het is een enorm interessante discussie. De vraag is welke belangen voorop staan. Zouden de belangen van inwoners boven die van toeristen en dagjesmensen moeten staan? Dat is een heel interessante politieke vraag. Waar richt je je op en waar leg je de balans tussen levendigheid en leefbaarheid? Van wie is nou de stad?’’ aldus de voormalige Dordtse, die tot een jaar geleden in de binnenstad woonde.

Versoepeling

,,Ik heb het idee dat het niet te stoppen is. De gemeente gaat zich meer identificeren met ondernemers, dat gebeurt in veel steden. Er wordt vaker gedereguleerd, waardoor ondernemers meer vrijheid krijgen. Regels worden versoepeld.’’

Volgens de stadssocioloog is er ook nog moordende concurrentie tussen steden en regio’s onderling. Krijgt een ondernemer niet zijn zin in de ene stad, dan gaat hij misschien naar de andere. ,,Er zijn vaak andere mogelijkheden, maar wat gebeurt er als je niet meegaat in de competitie? Het gevaar daarvan is een race naar de bodem; bedrijven zijn footloose, ongebonden.’’

Gerben Baaij van Dordrecht Marketing merkt dat andere steden in hetzelfde schuitje zitten. ,,Al vind ik dat de absolute aantallen klachten hier meevallen. Bovendien hebben we strenge regelgeving om geluidsoverlast te voorkomen.’’

Poll

Zijn de klachten van binnenstadbewoners terecht?

  • Ja, volkomen terecht. Het is te rumoerig in de stad (32%)
  • Nee. De klagende mensen moeten niet zo zeuren (68%)
1720 stemmen

Hieronder staan enkele voorbeelden waar leefbaarheid en levendigheid met elkaar botsen.

Trouwfeesten houden buurt wakker

Volledig scherm
Entree van de Raedtskelder. © Ilse van Driel

De Raedtskelder, schuin onder het historische stadhuis aan het gelijknamige plein, vormde voor sommige bewoners jarenlang een grote ergernis. Zo schreef de Vereniging van Eigenaren Stadhuisplein ooit in een brief aan de gemeente over deze bijzondere plek (waar onder meer geregeld huwelijksfeesten werden gehouden) dat er ‘vrijwel dagelijks overlast is van feestelijke activiteiten’. Die hinder bestond onder meer uit gasten die op en bij de trap rookten en praten. Geluid galmde over het plein. De eigenaren probeerden de overlast te beperken door gasten er op te wijzen dat ze niet meer ’s nachts naar buiten mochten. Dat lijkt geholpen te hebben.

Kleine deur dicht, dubbel glas bij buren

Volledig scherm
Het terras bij Khotinsky. © Foto : Rinie Boon

De buren van het Energiehuis aan de Noordendijk klaagden na de opening over geluidsoverlast door bezoekers van restaurant Khotinsky en poptempel Bibelot. Geregeld werd de politie of de Omgevingsdienst Zuid-Holland-Zuid gebeld. Die laatste legde zelfs een dwangsom op. ,,We hebben hier elk weekend een jetlag’’, zeiden de klagers, die zich ten onrechte als ‘zeikerds’ vonden weggezet. Ze kregen uiteindelijk gelijk. De gemeente trok 150.000 euro uit om hun woningen beter te beschermen tegen geluidsoverlast, onder meer door dubbel glas te plaatsen. Verder bepaalde de Raad van State dat de kleine deur van ‘Kho’ na 23.00 uur dicht moet blijven.

Kermis blijft staan ondanks klachten 

Volledig scherm
De kermis op de Spuiboulevard gezien van bovenaf. © VICTOR VAN BREUKELEN

Al sinds de jaren 90 steekt de discussie over de kermis op de Spuiboulevard de kop op. Destijds vond een groep winkeliers de afsluiting van de weg zo ongelukkig dat ze aandrongen op verplaatsing. Volgens de ondernemers was de stad slechter bereikbaar en scheelde dat omzet. Sommige omwonenden bellen bijna elk jaar wel naar de politie vanwege vermeende geluidsoverlast. Bij de laatste editie waren er verder enkele klagers over het vuurwerk op de slotdag van het evenement. Tot concrete plannen voor een verplaatsing is het nooit gekomen. Voorstanders vinden dat de Dordtse kermis op deze plek thuishoort.

Terras na veel gedoe alsnog geopend

Volledig scherm
Het terras van Huis Roodenburch. © Victor van Breukelen

Na een lange en dure verbouwing ging Huis Roodenburch vorig jaar open. De terrastuin zou, zeker door het toegenomen toerisme, een belangrijke rol spelen bij de inkomsten. Maar door een stroom van bezwaren van bewoners duurde het een jaar voor de tuin mocht worden geopend. Zestig buren vreesden lawaai, schreeuwende gasten, verlies van privacy, meer parkeeroverlast en aantasting van rust en natuurwaarden. Volgens de eigenaren zou daar geen sprake van zijn, omdat het een stiltetuin is waar klanten met bordjes ‘ssstt’ op worden gewezen. De bezwarencommissie wees de klachten af, maar de tuin moet nu wel om 21.30 uur dicht.

Bewoners: Museum wordt partycentrum

Volledig scherm
Bewoners kijken in de museumtuin waar geregeld feesten zijn. © Rinie Boon

Tot de heropening van het Dordrechts Museum waren omwonenden vrienden van het museum. Maar die verhoudingen staan meer op scherp sinds restaurant Art & Dining bij het pand zit. Volgens bewoners begon het met een terrasje, maar zijn er sindsdien telkens zaken bijgekomen waardoor Art & Dining meer weg zou hebben van een partycentrum. Vooral het gebruik van de Museumtuin is de klagers een doorn in het oog, omdat er feesten zijn met podia en rookmachines of trouwerijen. Ze dienden bij de gemeente een klacht na een recente fuif, waarvoor al excuses werden aangeboden. Ze eisen dat de tuinfeesten stoppen.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht