Van links naar rechts: Wouter Eenhoorn, Hendrik Boer en Jan van Geloof, bezoekers van het eerste uur.
Volledig scherm
PREMIUM
Van links naar rechts: Wouter Eenhoorn, Hendrik Boer en Jan van Geloof, bezoekers van het eerste uur. © Victor van Breukelen

Van wit-roze spekblokken tot vozen op de ligwei, herinneringen aan het buitenbad van De Hoge Devel

Het nieuws dat het buitenbad van De Hoge Devel in Zwijndrecht met de verbouwing van het zwembad na 55 jaar verdwijnt, riep talloze verontwaardigde reacties op. Jan van Geloof (66), Hendrik Boer (75) en Wouter Eenhoorn (65) halen herinneringen op aan ‘hun bad’. Het snoepkraampje van het Develpaviljoen bijvoorbeeld, badjuffrouw Ali en bussen vol Rotterdammers die op bezoek kwamen.

Jan van Geloof, secretaris van de Zwijndrechtse Zwem- en poloclub De Devel, was er als de kippen bij toen het zwembad in 1965 zijn deuren opende. Sterker nog: samen met andere leeftijdsgenoten zamelde hij geld in om een extra instructiebad te laten aanleggen. ,,Ik kan me nog goed herinneren dat ik als 14-jarige jongen langs de deuren ging om te collecteren. Voordat het grote bad van de Hoge Devel er was, hadden we een ander buitenbadje in Zwijndrecht. Dat was niet meer dan een grote zandkuil naast de watertoren hoor. We waren dus hartstikke blij toen het nieuwe bad openging.”

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht