Volledig scherm
File op de Laan der Verenigde Naties in Dordrecht. © Thymen Stolk

‘Veel automobilisten in Drechtsteden staan onnodig in de file’

Veel automobilisten in de Drechtsteden staan onnodig vast in de spits. Ze kunnen makkelijk met de fiets naar hun werk.

Tot die conclusie komt Anna Schouten, projectleider van het platform Samen Bereikbaar. Ze deed postcodeonderzoek naar de afstand tussen wonen en werken van de 9.800 werknemers van de 22 aangesloten bedrijven. Daarvan liggen er 17 in de Drechtsteden, de rest in Barendrecht en Ridderkerk.

Zo’n 70 procent van de werknemers pendelt doorgaans met de auto naar het werk, maar een derde daarvan woont minder dan 7,5 kilometer van het werk en meer dan de helft op minder 15 kilometer. Schouten: ,,Niet al die mensen kunnen de auto laten staan, maar velen reizen er alleen mee van of naar hun werk. Mensen zijn gewoontedieren, die kijken vaak niet eens vooraf in de agenda of ze de komende dag wel een auto nodig hebben. Ook als het mensen lukt twee van de vijf dagen de auto te laten staan, scheelt dat een hoop files. Maar als dat niet kan, kunnen ze misschien eerst even thuis werken. Na tienen zijn er veel minder files.’’

Krabbepolder

Het openbaar vervoer is voor veel minder mensen een goed alternatief, ontdekte ze. Voor slechts 9 procent is dat interessant. Voor de anderen zou het betekenen dat ze dagelijks meer dan anderhalf keer zo veel tijd aan woon-werkverkeer kwijt zouden zijn.

Op dat vlak is nog wel verbetering mogelijk, stelt ze. Ze bleek de nieuwe buslijn naar Krabbepolder in Dordrecht een doorslaand succes. Een dergelijk initiatief naar Groote Lindt en De Geer trekt weliswaar reizigers, maar slaat minder aan. Dat komt doordat het pendelbusje geen onderdeel van het gewone openbaar vervoer is en daardoor relatief duur: ,,Maar van dit soort busdiensten zullen we het wel moeten hebben.’’

Samen Bereikbaar adviseert bedrijven gratis over het vervoer van hun werknemers, in opdracht van onder meer Rijkswaterstaat. Zo moet ondanks de groeiende economie de overlast van grote wegwerken als de renovatie van de N3 beperkt blijven.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht