Steve en Ornella.
Volledig scherm
Steve en Ornella. © AD/Cor de Kock

Veel steun voor gezin dat terug naar Congo moet

De verslagenheid  is enorm onder de mensen die het Congolese gezin Mujyambere-Ruhamira al sinds jaar en dag bijstaan. Het bericht dat Jean-Pierre (40), Angelique (30), Steve (7) en Ornella (3) het land uit moeten is keihard aangekomen.

Het afwijzen van het kinderpardon door de rechter, waardoor de kans steeds groter wordt dat het Werkendamse gezin het land wordt uitgezet, heeft tot boosheid en onbegrip geleid onder de mensen die het gezinnetje al tijden met raad en daad bijstaan. Vader, moeder en de twee kinderen zijn zeer geliefd in de straat waar ze wonen, op school en zelfs in andere delen van Werkendam.

Op dit moment is de situatie schrijnend. Omdat de ouders niet mogen werken, hebben ze ook geen inkomen. Het is aan de omgeving te danken dat zij het nog volhouden. Zo knijpt de woningstichting een oogje dicht wat de huur betreft, en betalen buren de gas- en elektriciteitsrekening.

School
De school van Steve, Het Baken, springt ook bij waar ze kan en de kerk stopt ze af en toe wat geld toe. En gezien hun financiële situatie mogen ze ook gebruik maken van de voedselbank. Logisch, klinkt het als de steun aan het gezin ter sprake komen. ,,Het zijn zulke ontzettend lieve mensen, die verdienen onze steun,'' zegt het echtpaar Verhey, steun en toeverlaat voor het Congolese gezin.

Quote

Wij kunnen alleen maar hopen dat een barmhartig iemand het oordeel kan intrekken.

Arnold van Ooijen

Jean-Pierre en Angelique zijn na het afwijzen van het kinderpardon zo goed als uitgeprocedeerd. Wat rest is de Raad van State, maar in principe mogen zij de uitspraak van die instantie niet meer in Nederland afwachten. Maar als zij het land uitgezet worden, is het wel zeker dat de politiek actieve Jean-Pierre, eerder opgepakt als dissident, gevaar loopt. De Nederlandse staat vindt dat kennelijk wel meevallen en wijst een verzoek voor een permanente verblijfsvergunning af. Meer dan duizend handtekeningen van verontruste Werkendammers ten spijt.

,,Verschrikkelijk,'' verzuchtte het echtpaar Verhey. ,,Ze hebben het steeds over het kindpardon, maar wat stelt dat voor? Er wordt helemaal niet aan de belangen van het kind gedacht, twee lieve kleintjes worden gewoon het land uitgezet.''

Cum laude
Het is wrang dat de ouders geen cent hebben om zichzelf en de kinderen in leven te houden. Vader Jean-Pierre, cum-laude afgestudeerd aan de Erasmus Universiteit en in het bezit van de master rechtsgeleerdheid, heeft twee banen in Nederland aangeboden gekregen, maar moest weigeren.

,,Een schrijnende situatie,'' noemt schooldirecteur Arnold van Ooijen het. ,,Het doet vooral pijn omdat wij zo weinig kunnen doen. Steve is er gelukkig heel open over, hij praat er makkelijk over en blijft nog altijd dat vrolijke mannetje. Dat het gezin van alle kanten hulp krijgt, tekent het onbegrip voor die uitspraak en het begrip voor de nood van het gezin. Wij kunnen alleen maar hopen dat een barmhartig iemand het oordeel kan intrekken.''

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht