Volledig scherm
Piet van den Berg voor het politiebureau in Dordrecht. © AD/Thymen Stolk

Veel steun voor protestactie van Piet

Piet van den Berg krijgt steeds meer steun voor zijn actie op de stoep van het politiebureau in Dordrecht. Hij eist sinds november excuses voor het gedrag van twee agenten.

,,Er zijn inmiddels vierhonderd mensen langsgekomen. Die steun sterkt me enorm,'' zegt Van den Berg.

De winterkou weerhoudt Piet van den Berg (71) er niet van te volharden in zijn protestactie voor de deur van het politiebureau aan de Dordtse Overkampweg. Al sinds november zit hij daar te wachten op excuses van twee agenten.

Zorgen
Voorbijgangers spreken hun steun uit, maar ook zorgen. Margret Stolk van de Verenigde Senioren Partij (VSP) vindt het een schande dat de politie Van den Berg letterlijk en figuurlijk laat zitten. ,,Hij doet het natuurlijk zelf, maar het is toch een kleine moeite om naar hem toe te gaan, een hand te geven en sorry te zeggen. Ik vind dat we hem tegen zichzelf moeten beschermen.''

Volledig scherm
Raadslid Margret Stolk van de VSP komt geregeld langs bij Piet. © AD/Victor van Breukelen

Piet werd door twee agenten het politiebureau uitgezet, terwijl hij naar eigen zeggen toestemming had om daar te wachten op zijn afspraak. Volgens politiewoordvoerder Gijs van Nimwegen heeft de politie wel excuses gemaakt voor de manier waarop dit bij Piet is overgekomen, maar niet voor de handeling zelf.

,,Wij vinden dat de politie juist heeft gehandeld en willen dat een onafhankelijke commissie gaat bekijken wie er gelijk heeft in deze zaak. Als blijkt dat de politie fout zat, zullen we onze excuses aanbieden. Als we zomaar onze excuses zouden aanbieden, zou iedereen geïnspireerd kunnen raken door deze actie en op een soortgelijke manier zijn gelijk kunnen proberen te halen."

Quote

Als ik nu stop, geef ik de tegenpar­tij alleen maar meer macht.

Piet van den Berg

'Volle verstand'
De politie heeft er geen boodschap aan dat het oordeel van de onafhankelijke commissie pas eind januari is en Piet dus nog ruim drie weken in de kou zit. ,,Meneer kan zelf een einde maken aan deze situatie," aldus Van Nimwegen. ,,Je zou bijna denken dat hij het slachtoffer is, maar hij doet dit met zijn volle verstand."

Piet peinst daar niet over. ,,Als ik nu stop, geef ik de tegenpartij alleen maar meer macht." En: ,,Ik heb al excuses gekregen van hoofdcommissaris Tieleman en van meneer De Jong van het korps Zuid-Holland Zuid. Het enige wat ik wil is excuses van die twee agentjes zelf. Zij hebben mij tot op het bot beledigd toen ze mij op 10 november hardhandig uit het politiebureau hebben gezet, terwijl ik toestemming had om daar te wachten op mijn afspraak."

Dat hij nog steeds op zijn plek zit is volgens Piet te danken aan alle steun. Eén van de sympathisanten is Ada de Lange. ,,,Deze man heeft gewoon gelijk," vindt zij. ,,Het is zo'n gedreven persoon. Het enige wat hij wil horen is het woordje sorry. Nou, als dat tegenwoordig al te veel gevraagd is."

In samenwerking met indebuurt Dordrecht