Volledig scherm
George en Helen Reemer-Bouter bij hun Dordtsche Gebakskraam, waarmee ze elk jaar vanaf oktober in de Dordtse wijk Stadspolders staan. © Rinie Boon

Veertig jaar samen op de kermis: 'Dordrecht voelt als thuiskomen'

Ruim vijftig jubilerende bedrijven uit Dordrecht worden morgenavond gehuldigd op het stadhuis. Een daarvan is familiebedrijf Reemer-Bouter, dat dit jaar het 40-jarig jubileum viert.

Het jarige Dordtse kermisbedrijf van George en Helen Reemer-Bouter (beiden 48) werd officieel opgericht in 1977, maar de geschiedenis van de kermisfamilie gaat meer dan 150 jaar terug. Zo moest George's betovergrootvader Hendrik Janvier, geboren in 1868, al op zijn twaalfde met een draaimolen met houten paarden de kermissen en jaarmarkten afreizen om zijn boterham te verdienen.

Hij bouwde tussen 1895 en 1903 een van de eerste stoomcarrousels van Nederland waarmee hij, en later zijn zoons Wilhelmus Johannes en Laurens, begin vorige eeuw langs de kermissen trokken. In 1955 verkocht de familie de carrousel aan de Efteling, waar hij nog altijd rondjes draait in het carrouselpaleis.

Paplepel

De overgrootouders van Helen reisden begin vorige eeuw al met een theater rond. Een van hun zoons begon in de jaren 40 op de kermis met Theatre Sans Rival en een fotoschietsalon.

Ook de ouders van George en Helen waren kermisexploitanten. Helens moeder Henny kocht in 1977 een schietsalon. Dat is het bedrijf dat het tweetal in de jaren 90 overnam en dat dit jaar het jubileum viert. Hun leven bestaat van jongs af aan uit rondreizen, meehelpen en zelf ondernemen. ,,We hebben het kermisleven letterlijk met de paplepel ingegoten gekregen'', vertelt het tweetal. ,,We zijn van kinds af aan niet anders gewend. Van maart tot oktober ben je op reis en elke week zie je andere vriendjes en vriendinnetjes.''

Quote

De kinderen die wij vroeger als klant hadden, komen nu met hun eigen kinderen oliebollen halen.

George en Helen Reemer-Bouter

George zat een tijdje op een internaat, maar Helen kreeg les via de rijdende school. Pas toen ze naar de middelbare school moest, ging ze bij haar oma wonen. Toen Helen oud genoeg was, begon ze haar eigen kermiszaak: een kraam voor touwtje trekken en ballen gooien. Daar staat ze nog steeds mee op kermissen, onder meer in Dubbeldam en Stadspolders. George ontmoette ze in 1989 op - hoe kan het ook anders - de kermis in Puttershoek. George zat daar achter de kassa van de autoscooter en Helen stond er in de speelwagen. ,,Nadat we verkering kregen zijn we dat najaar samen de Dordtsche Gebakskraam begonnen'', vertelt Helen. ,,Sindsdien waren we in de zomer met de kermis op reis en stonden we in de winter met deze kraam in Stadspolders. Eerst op een grasveld aan het Suze Groenewegwerf en sinds 1996 op de parkeerplaats van winkelcentrum Bieshof.''

Thuiskomen

Van maart tot oktober reist het echtpaar Nederland rond met kermisattracties. Vroeger met de schietsalon van Helens moeder en de speelwagen met jackpotautomaten van George. De jackpot verkochten de twee na hun huwelijk in 1996 en de schietsalon een paar jaar terug.

Tegenwoordig exploiteren ze een Lucky Duck (eendjes vangen) en net als in het begin een gecombineerde speelwagen met ballen gooien en touwtje trekken.

Daarna staan ze van oktober tot eind januari in de oliebollenkraam in Dordrecht. ,,Dat voelt elke keer als thuiskomen'', aldus de twee. ,,We kennen onze vaste klanten al heel lang. De kinderen die wij vroeger als klant hadden, komen nu met hun eigen kinderen oliebollen halen.''

De kraam kreeg in 2009 een Dordtse facelift met afbeeldingen van de Grote Kerk, Molen Kijck over den Dijck en... dochter Romy. Bij haar eindigt waarschijnlijk de traditie. Want hoewel Romy als kind meereisde met mama en papa en regelmatig meehelpt in de kraam, ging ze na het gymnasium rechten studeren in Utrecht en kiest ze een ander beroep. ,,Wij hebben ervoor gekozen te reizen, maar zij mag haar eigen keuzes maken'', stellen Helen en George.

In samenwerking met indebuurt Dordrecht

Dordrecht

Poll

De sluitingstijden voor horeca in Dordrecht moeten:

  • Blijven zoals het nu is. Het is prima zo. (39%)
  • Alleen de sluitingstijden in het centrum loslaten en ondernemers zelf laten bepalen. (13%)
  • Alleen horeca buiten het uitgaanskerngebied twaalf keer per jaar de kans geven later dan 00.00 uur open te zijn. (11%)
  • Zowel sluitingstijden centrum loslaten als horeca buiten de kern meer ruimte geven. (37%)
971 stemmen