Volledig scherm
De rechtbank in Dordrecht. © AD

Verdachte stormt rechtbank Dordrecht uit tijdens slachtofferverklaring

RechtbankDordtenaar Jonathan Z., verdacht van bedreiging van zijn ex-partner en haar dochter, verliet vanmiddag voortijdig de zitting in de rechtbank in Dordrecht. Terwijl zijn ex geëmotioneerd haar slachtofferverklaring voorlas, stormde hij onder begeleiding van twee agenten de zaal uit.

De 25-jarige verdachte is de afgelopen tien jaar veelvuldig veroordeeld voor huiselijk geweld en bedreigingen. Zijn strafblad telt zestien pagina's. In veel gevallen was zijn ex aangeefster. Vanmiddag stond de Dordtenaar terecht voor het met de dood bedreigen van de vrouw en haar 5-jarige dochter tijdens  een politieverhoor in maart van dit jaar. Z. werd op dat moment verhoord over een eerder strafbaar feit: hij zou haar hebben verkracht. ,,Ze is er geweest, honderd procent. Het is oorlog. Er zijn genoeg wapens buiten'',  waren zijn woorden, blijkt uit het politieverslag.

De verdachte ontkent in alle toonaarden. ,,Ze spoort niet. Het is haar borderline'', verklaart hij. Bijna alle aangiftes die de ex deed, zijn volgens hem vals. ,,Ze liegt veel.'' Volgens de verdachte is hij de vader van haar dochter, maar zij zegt van niet.

Hoongelach

Z. heeft tijdens zijn verhoor moeite de rechter uit te laten spreken. Hij wordt tot de orde geroepen tot de voorzitter. ,,Wacht u nu eens tot er een vraag gesteld is'', vraagt hij hem geïrriteerd. Na de inhoudelijke behandeling van de zaak, beroept het slachtoffer zich op haar spreekrecht.

,,Ik wil niet steeds vluchten. Ik wil dat mijn dochtertje op een normale manier kan leven.'' De vrouw heeft moeite haar tranen te bedwingen. ,,Zowel de politie als ik hebben jou al zeven jaar lang niet kunnen stoppen.'' Tijdens haar verhaal schiet de verdachte plots hard in de lach en interrumpeert hij haar. Als de voorzitter hem vervolgens voor de keuze stelt stil te blijven óf de zaal te verlaten, staat hij resoluut op en loopt hij weg.

De officier van justitie acht het strafbaar feit bewezen. Wat hem betreft moet de verdachte maximaal twee jaar naar een inrichting voor stelselmatige daders (ISD-maatregel). De door de benadeelde partij gevraagde 750 euro schadevergoeding kan wat hem betreft worden toegekend.

De raadsman van de verdachte verwijt de officier van justitie in zijn pleidooi dat hij wel erg aan de kant van de benadeelde partij staat. Hij benoemt het feit dat de officier de advocaat van het slachtoffer persoonlijk inlichtte over de bedreigingen die verdachte op het politiebureau deed. De ISD-maatregel is volgens hem bovendien niet de juiste oplossing voor zijn cliënt. ,,Ik weet niet in wat voor complottheorieën u gelooft, maar dit is een belachelijk verwijt'', is de reactie van de officier.

Uitspraak volgt over veertien dagen.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Dordrecht en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht