Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP XTRA

Verdachte van inbraak Alblasserdam vrijgesproken, ondanks dna op pakje chocolademelk

Een 24-jarige Papendrechter is woensdagochtend door de politierechter in Dordrecht vrijgesproken. Hij werd ervan verdacht dat hij in de Elthetokerk in Alblasserdam had ingebroken, maar volgens de rechter was daar te weinig bewijs voor. ,,De politie heeft onvoldoende onderzoek gedaan”, zei hij.

De Papendrechter zou in het weekend van 4 oktober in de kerk hebben ingebroken door de lichtkoepel boven de keuken open te breken. Het gebouw was niet meer in gebruik door de kerk, maar werd gebruikt door muziekvereniging Excelsior en een BHV-vereniging. Bij de inbraak werden laptops, een televisie en een boorkoffer buitgemaakt. Ook was er volgens de officier van justitie veel schade aan de muziekinstrumenten van Excelsior.

De politie kwam de verdachte op het spoor door een pakje chocolademelk dat op een tafel stond. Zijn dna werd daarop gevonden. ,,Hetzelfde soort pakjes stond in de koelkast in de kerk”, verklaarde de officier van justitie. ,,En uit onderzoek van de politie blijkt dat de avond ervoor alles nog netjes opgeruimd was door de verenigingen. Het pakje chocolademelk moet dus van de inbreker zijn.”

Verplaatsbaar object

De advocaat van de verdachte betoogde dat het een ‘verplaatsbaar object’ was. Het zou kunnen dat iemand anders het pakje daar achtergelaten had, zei ze. ,,En mijn cliënt zegt dat hij nooit in die kerk geweest is. De buit kan niet met hem in verband worden gebracht.”

Quote

Dna is geen tovermid­del, het zegt in dit geval te weinig

Volgens de rechter is er onvoldoende onderzoek gedaan om te bewijzen dat de Papendrechter schuldig is. Er waren sporen van schoenen gevonden, maar er is niet onderzocht of de maat en soort schoenen overeenkomt met die van de verdachte. ,,Als er onderzocht was hoeveel pakjes chocolademelk er waren ingekocht, hadden we misschien verder gekomen. Maar nu is niet te zeggen of het pakje inderdaad uit de koelkast van de verenigingen kwam. Dna is geen tovermiddel, het zegt in dit geval te weinig.” De verdachte werd vrijgesproken door gebrek aan bewijs.

De officier van justitie kan nog in hoger beroep tegen de uitspraak.

Elke ochtend up-to-date met het laatste nieuws uit Alblasserdam en omstreken? Schrijf je hier in!

In samenwerking met indebuurt Dordrecht